BOLTA
Enerji Haberleri

Şanlıurfa’da Kaçak Trafoyu Gizlemek İçin Beton Kulübe İnşa Ettiler!

Dicle_elektrik_Kacak_trafoya

Şanlıurfa’da Kaçak Elektrik Kullanımı

Dicle Elektrik, tarımsal sulama sezonunda kaçak elektrik kullanımını engellemek için çalışmalarını sürdürüyor. Şanlıurfa’da, kaçak elektrik kullanan çiftçiler, trafolarını elektrik hattının altına inşa ettikleri betonarme kulübelerde gizlemeye çalıştı. Ancak bu yöntem de Dicle Elektrik’in droneları tarafından tespit edildi. Trafoya el konulabilmesi için savcılığa suç duyurusunda bulunulurken, Şanlıurfa’da yıllık kaçak kaybının 10 milyar TL’ye ulaştığı bildirildi. Dicle Elektrik Genel Müdürü Yaşar Arvas, bu rakamın hem ekonomik açıdan büyük bir kayıp olduğunu hem de enerji kaynaklarının verimli kullanılmadığını belirtti.

Elektrik Hırsızlığıyla Mücadele

Dicle Elektrik, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde tarımsal sulama yapan çiftçilerin kaçak elektrik tüketimini önlemek için tüm imkanlarını kullanıyor. Elektrik dağıtım şirketinin dronlu ekipleri, Şanlıurfa’nın Viranşehir ilçesine bağlı Dedeköy Mahallesi’nde rutin kontroller sırasında, elektrik hattının altında bulunan betonarme kulübenin tavanındaki deliği fark etti. Kontrollerde kulübenin içinde 160 kVA gücünde bir trafo olduğu ve trafonun yaklaşık 14 metre yukarıdan geçen elektrik hattına bağlandığı belirlendi.

Dicle elektrik Kacak trafoya1 Şanlıurfa’da Kaçak Trafoyu Gizlemek İçin Beton Kulübe İnşa Ettiler! Dicle Elektrik

Kaçak Trafo ve Tarla Sahibi

Kaçak trafo kullanılan 82 dönümlük pamuk ekili tarlanın sahibi N.O. adına kayıtlı başka bir trafonun da bulunduğu tespit edildi. Yaklaşık 80 hanenin elektrik ihtiyacını karşılayabilecek güçteki bu trafoya el konulabilmesi için Dicle Elektrik avukatları savcılığa başvuruda bulundu.

Şanlıurfa’daki Kaçak Trafolar

Dicle Elektrik, 2024 yılında sorumluluk bölgesinde 381.940 kVA gücünde 2.404 adet kayıt dışı trafo tespit etti. Bu trafoların yarısından fazlası Şanlıurfa’da bulundu. Dicle Elektrik Genel Müdürü Yaşar Arvas, “1.790’ı Şanlıurfa’da, 500’ü Mardin’de, 68’i Diyarbakır’da, 26’sı Batman’da, 19’u Şırnak’ta ve 1’i Siirt’te tespit edilen trafolar için savcılık kararı gerekiyor. Enerji şebekesine ve ülke ekonomisine ciddi zarar veren bu durumla mücadelemiz kararlılıkla devam edecek.” dedi.

Yatırım ve Onarım Çalışmaları

Genel Müdür Yaşar Arvas, “Kaçak elektrik kullanımını önlemek için tüm imkanlarımızı kullanıyoruz. Yeni yöntemlerle mücadele ediyor, teknolojinin tüm imkanlarını kullanıyoruz. Bu, sadece şirketimizin değil, ülkemizin enerji kaynaklarının korunması için de hayati bir mücadele. Ancak bu mücadele sırasında çalışma arkadaşlarımızın yatırım ve onarım çalışmalarında kabul edilemeyecek müdahalelerle karşılaştığını belirtmek zorundayım.” dedi. Ayrıca, hukuki adımların atılacağını vurguladı.

Milli Ekonomiye Zarar

Genel Müdür Arvas, Şanlıurfa’da çoğunluğu kuyudan sulama yapan çiftçiler tarafından kullanılan kaçak elektrikten kaynaklanan yıllık zararın 10 milyar TL olduğunu belirtti. Bu rakamın ekonomik açıdan büyük bir kayıp olduğunu ve enerji kaynaklarının verimli kullanılmadığını vurguladı. “Kaçak elektrikle mücadelemizi yoğunlaştırarak sürdüreceğiz ve bu tür yasa dışı faaliyetlerin önüne geçmek için gerekli tüm adımları atacağız.” dedi.

Şanlıurfa’da Kaçak Trafoyu Gizlemek İçin Beton Kulübe İnşa Ettiler! yazısı ilk önce Enerji Bülteni üzerinde ortaya çıktı.

#
Anasayfa      Dicle Elektrik      Şanlıurfa’da Kaçak Trafoyu Gizlemek İçin Beton Kulübe İnşa Ettiler!

Şanlıurfa’da Kaçak Trafoyu Gizlemek İçin Beton Kulübe İnşa Ettiler!
Şanlıurfa’da Kaçak Elektrik Kullanımı Dicle Elektrik, tarımsal sulama sezonunda kaçak elektrik kullanımını engellemek için çalışmalarını sürdürüyor. Şanlıurfa’da, kaçak el…
Okumaya devam etmek için QR kodunu tarayın
2024-07-11
Enable Notifications OK No thanks