BOLTA
Enerji Haberleri

Kalyon Karapınar GES Dünya Mimarlık Festivali Listesinde

Kalyon_Karapinar_GES_Scada_binasi

Dünyanın önde gelen etkinliklerinden biri olan ve 33 kategoride uluslararası mimarlık projelerinin yarıştığı 17. Dünya Mimarlık Festivali’nde (WAF) Kalyon Karapınar GES SCADA binası kısa listeye kaldı.

Festival ve Kategoriler

6-8 Kasım 2024 tarihleri arasında Singapur’daki Marina Bay Sands’de gerçekleştirilecek WAF; enerji, ulaşım, bilim gibi kategorilerdeki peyzaj ve tasarım alanında yenilikçi çözümler üreten ilham verici mimari projeleri ödüllendirecek.

Kalyon Karapınar GES SCADA Binası

Kalyon Enerji‘nin Konya Karapınar’da yer alan Kalyon Karapınar Güneş Enerjisi Santrali (GES) Yönetim Kontrol Binası (SCADA), uluslararası mimarlık projelerinin yarıştığı WAF’da kısa listeye kaldı. Bina, enerji, ulaşım, bilim gibi kategorilerde ödüllendirilecek projeler arasında, üretim enerjisi ve lojistik kategorisinde dünyanın farklı ülkelerinden ilham verici 10 mimari konsept arasında yer aldı.

Festivalin Öne Çıkan Katılımcıları

WAF’ın finalistleri arasında Zaha Hadid Architects, WOHA, Renzo Piano Building Workshop, MVRDV, Tadao Ando Architect & Associates, Kohn Pederson Fox ve Nikken Sekkei gibi dünyanın önde gelen mimarları ve birçok yeni mimar yer alıyor.

Kalyon Karapınar GES’in Önemi

“Yılın Binası” unvanı için yarışacak olan Kalyon Karapınar GES, dünyanın sayılı, Avrupa’nın en büyük güneş enerjisi santrali olma özelliğini taşıyor. 20 milyon metrekarelik bir alanda konumlanan Kalyon Karapınar GES, yıllık 2 milyon kişinin evsel elektrik ihtiyacını karşılayarak, 1.7 milyon ton fosil yakıt ve karbon emisyonunu önlüyor.

GES ve SCADA Binasının Özellikleri

Mart 2023’te tam kapasite hizmet vermeye başlayan Kalyon Karapınar GES, 3,5 milyon güneş panelinden ve bir yönetim merkezi binasından oluşuyor. SCADA binası, mevcut güneş panellerinden 40 metre uzakta ve aynı yönde, panellere gölge düşürmeyecek bir alanda konumlanıyor. 250 metrekare kapalı alana sahip ve Kalyon Karapınar GES’in merkezinde konumlanan SCADA binası, hem sembol bir mimari hem de pek çok işlevi bir araya getiren bir yapı olarak dikkat çekiyor. “Vaha” konseptiyle tasarlanan bina, ufuk çizgisine kadar uzanan düz topografyası ile Karapınar bölgesi içerisinde bir yaşam vahası oluşturuyor.

Kalyon Karapınar GES Dünya Mimarlık Festivali Listesinde yazısı ilk önce Enerji Bülteni üzerinde ortaya çıktı.

#
Anasayfa      Güneş      Kalyon Karapınar GES Dünya Mimarlık Festivali Listesinde

Kalyon Karapınar GES Dünya Mimarlık Festivali Listesinde
Dünyanın önde gelen etkinliklerinden biri olan ve 33 kategoride uluslararası mimarlık projelerinin yarıştığı 17. Dünya Mimarlık Festivali’nde (WAF) Kalyon Karapınar GES SCADA…
Okumaya devam etmek için QR kodunu tarayın
2024-07-12
Enable Notifications OK No thanks