BOLTA
Enerji Haberleri

AB sıfır emisyonlu toplu taşımaya geçişi hızlandırdı

AA’dan Melike Pala’nın haberine göre, AB, 2030 yılına kadar toplu taşıma araçlarının yüzde 90’ının sıfır emisyonlu olmasını hedefliyor. Transport & Environment raporuna göre, elektrikli otobüs filoları 2023 yılında Birlik içindeki şehir içi otobüs satışlarının yüzde 36’sını oluşturdu. Norveç, Slovenya, Danimarka, İrlanda, Finlandiya ve Hollanda gibi ülkeler ise bu yıl yapılan şehir içi otobüs satışlarının neredeyse tamamını sıfır emisyonlu araçlardan sağladı.

Her geçen gün büyüyen elektrikli otobüs sektörü, 2027’ye kadar tüm Avrupa şehirlerinde kullanılmaya başlanarak “sıfır emisyonlu toplu taşımaya” geçilmesini sağlayacak. 2023 yılında elektrikli şehir içi otobüs kayıtları, 2022 yılına kıyasla yüzde 54 artarak önemli bir büyüme kaydetti. Üye ülkeler bu hızla devam ederse, 2031 yılına kadar 215 bin yolcu kapasiteli şehir içi otobüs filosunun tamamı sıfır emisyonlu hale gelebilir.

Elektrikli otobüsler, 2023 yılında AB’deki şehir içi otobüs satışlarının yüzde 36’sını oluşturarak dizel otobüsleri geride bıraktı. Elektrikli otobüs filosunu artıran diğer AB ülkeleri arasında Portekiz (yüzde 79), Letonya (yüzde 74), Yunanistan (yüzde 71) ve Romanya (yüzde 69) yer alıyor. Batı Avrupa ülkeleri, elektrikli otobüs filolarını artırsa da çoğu AB ortalamasının ya altında ya da nispeten üzerinde kalıyor. Hollanda ve Danimarka, 2030 yılına kadar tüm şehir içi otobüslerin sıfır emisyonlu olmasını hedefliyor.

#
Anasayfa      AB ülkeleri      AB sıfır emisyonlu toplu taşımaya geçişi hızlandırdı

AB sıfır emisyonlu toplu taşımaya geçişi hızlandırdı
AA’dan Melike Pala’nın haberine göre, AB, 2030 yılına kadar toplu taşıma araçlarının yüzde 90’ının sıfır emisyonlu olmasını hedefliyor. Transport & Environment raporuna g…
Okumaya devam etmek için QR kodunu tarayın
2024-07-18
Enable Notifications OK No thanks