BOLTA
Enerji Haberleri

Azerbaycan, iklim fonu için fosil yakıt üreticilerinden 1 milyar dolar istiyor

The Guardian’ın haberine göre iklim yatırım fonu, Kasım ayında yapılacak Cop29 BM iklim zirvesine ev sahipliği yapacak olan Azerbaycan hükümeti tarafından kuruluyor. İklim Finansmanı Eylem Fonu, fosil yakıt üreten ülkelerden ve şirketlerden mali katkılar alacak ve bu parayı sera gazı emisyonlarını azaltan ve aşırı hava olaylarının etkilerine karşı dayanıklılığı artırmaya yönelik gelişmekte olan ülkelerdeki projelere yatırım yapmak için kullanacak.

COP29 Başkanlığı’nın Baş Müzakerecisi Yalchin Rafiyev şunları söyledi: “Geleneksel finansman yöntemlerinin iklim krizi zorluklarına karşı yetersiz olduğu kanıtlandı, bu yüzden farklı bir yaklaşıma karar verdik. Fon, fosil yakıt ülkeleri ve şirketlerinin katkılarıyla sermayelendirilecek ve özel sektörü harekete geçirecek. Herhangi bir gelişmekte olan ülke fondan [para almaya] hak kazanacak.”

Fona yapılacak katkılar gönüllülük esasına dayanacak ve sera gazı emisyonlarından en fazla sorumlu olan ülke ve şirketlerin fona katkı yapmasını zorunlu kılacak bir mekanizma önerilmiyor. COP29’da fon kurulması, BM iklim müzakereleri kapsamında, dünyanın sera gazı emisyonlarının büyük kısmını üreten fosil yakıt üreten ülkeleri ve endüstrileri, yoksul ülkelerin iklim krizinin yol açtığı sonuçların bedelini ödemelerine yardımcı olma sorumluluğuyla bir araya getirme yönündeki ilk girişimi temsil ediyor.

Azerbaycan, fonu sermayelendirmek için en az 10 ülke ve büyük şirketten en az 1 milyar dolar talep ediyor. Fonun merkezi Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de olacak ve denetleme kurulu katkıda bulunanların temsilcilerinden oluşacak ve Dünya Bankası da dahil olmak üzere mevcut çok taraflı kalkınma bankalarından bağımsız olacak. Azerbaycan henüz fona kendi katkısı hakkında spesifik bir açıklama yapmadı, ancak bir katkı yapma sözü verdi. Diğer ülkeler henüz imzalamadı.

#
Anasayfa      azerbaycan      Azerbaycan, iklim fonu için fosil yakıt üreticilerinden 1 milyar dolar istiyor

Azerbaycan, iklim fonu için fosil yakıt üreticilerinden 1 milyar dolar istiyor
The Guardian’ın haberine göre iklim yatırım fonu, Kasım ayında yapılacak Cop29 BM iklim zirvesine ev sahipliği yapacak olan Azerbaycan hükümeti tarafından kuruluyor. İklim Fi…
Okumaya devam etmek için QR kodunu tarayın
2024-07-22
Enable Notifications OK No thanks