BOLTA
Enerji Haberleri

Kazakistan, Azerbaycan ve Özbekistan yeşil enerji ihracatında ittifak yapacak

Kazakistan Enerji Bakanlığı, Azerbaycan ve Özbekistan ile stratejik yeşil enerji ortaklığına ilişkin bir taslak anlaşmayı kamuoyuna sundu. Kazakistan’ın yerel basın organlarının yayınladığı habere göre, taslakta, “İklim değişikliğiyle mücadelede küresel eylemde yeşil ve temiz enerjinin önemini vurgulayan taraflar, enerji sistemi güvenliğini ve arz istikrarını iyileştirmek amacıyla yenilenebilir enerji, enerji verimliliği, yeşil hidrojen ve yeşil amonyak alanlarında karşılıklı işbirliğini teşvik ediyor” denildi.

Taslak, Kazakistan’ın “Avrupa, Orta Asya ve Hazar bölgesindeki enerji kaynaklarının ve geçiş rotalarının çeşitlendirilmesine katkıda bulunacak yeni enerji altyapısı girişimlerini ortaklaşa uygulamaya” söz verdiğini belirtiyor. Ayrıca “sera gazı emisyonlarında hızlı, derin ve sürdürülebilir azalmalar” elde etme niyetini de beyan ediyor. Taraflar ayrıca “yeşil enerjinin sürdürülebilir ihracatı ve geniş stratejik enerji genişlemesi amacıyla Orta Asya ve Azerbaycan’ın enerji sistemlerinin birbirine bağlanmasını” kolaylaştırmaya ilgi duyduklarını ifade ediyor.

Üçlü girişimin yeşil enerjiye yönelik başlıca pazarının, Kremlin’in Ukrayna’ya yönelik sebepsiz saldırısı ve bunun sonucunda Rusya’ya uygulanan yaptırımlar nedeniyle enerji sıkıntısı ve yüksek maliyetlerle mücadele eden Avrupa Birliği olduğu görülüyor.

#
Anasayfa      azerbaycan      Kazakistan, Azerbaycan ve Özbekistan yeşil enerji ihracatında ittifak yapacak

Kazakistan, Azerbaycan ve Özbekistan yeşil enerji ihracatında ittifak yapacak
Kazakistan Enerji Bakanlığı, Azerbaycan ve Özbekistan ile stratejik yeşil enerji ortaklığına ilişkin bir taslak anlaşmayı kamuoyuna sundu. Kazakistan’ın yerel basın organları…
Okumaya devam etmek için QR kodunu tarayın
2024-07-22
Enable Notifications OK No thanks