BOLTA
Enerji Haberleri

PepsiCo Türkiye’den Sektörde Bir İlk

pepsico_Elektrikli_Tren

PepsiCo Türkiye, Elektrikli Trenle Gıda Taşımacılığı Başlattı

PepsiCo Türkiye, Arkas Rail ile iş birliği yaparak Tarsus ve Suadiye fabrikaları arasında elektrikli tren kullanarak gıda sevkiyatına başladı. Bu girişimle, Türkiye’de hızlı tüketim sektöründe elektrikli trenle gıda taşımacılığı yapan ilk şirket oldu. PepsiCo, bu yenilikçi yöntemle karayolu taşımacılığına kıyasla karbon salımını %83 oranında azaltarak sürdürülebilir yaşama katkı sağladı.

Sürdürülebilirlik Stratejisi: pep+

PepsiCo, çevre ve doğa odaklı stratejik dönüşümünü pep+ stratejisi kapsamında büyütmeye devam ediyor. Bu stratejinin temel başlıklarından biri olan Pozitif Değer Zinciri ile iklim değişikliğiyle mücadele için karbon salımını azaltmayı hedefliyor.

Karbon Salımını Azaltma Çalışmaları

PepsiCo, 2030 yılına kadar operasyon kaynaklı emisyonlarını %75 azaltmayı taahhüt ederek yenilenebilir enerji ve elektrikli araçlara yatırım yapıyor. PepsiCo Türkiye, yenilenebilir enerjiye yaptığı yatırımlarla %100 yenilenebilir elektrik hedefine ulaşan ilk ülkelerden biri oldu. Şirket, elektrikli araçları filolarına dahil ettikten sonra şimdi de elektrikli trenle fabrikalar arasında gıda sevkiyatına başladı.

Elektrikli Tren Projesi

Elektrikli Trenle İlk Gıda Sevkiyatı

PepsiCo Türkiye, Mersin’in Akdeniz ilçesindeki fabrikasından Kocaeli’nin Kartepe ilçesindeki Suadiye fabrikasına elektrikli tren ile gıda sevkiyatı yaparak bir yeniliğe daha imza attı. Bu taşıma yöntemi, karayolu taşımacılığına kıyasla karbon salımını %83 oranında azaltıyor.

pepsico Elektrikli Tren PepsiCo Türkiye’den Sektörde Bir İlk Arkas Rail

PepsiCo Türkiye Genel Müdürü Evrim Şen’in Açıklamaları

PepsiCo Türkiye Genel Müdürü Evrim Şen, bu yeni adımla ilgili olarak, “İklim değişikliğinin etkilerini en aza indirmek ve sıfır karbon hedefine ulaşmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Yenilenebilir ve temiz enerji kaynaklarına dayalı yatırımlarımızla bu konuda öncü şirketlerden biri olarak, taşımacılıktaki karbon salımlarını azaltmak için elektrikli araç filolarımızı büyütmeye devam ederken, artık elektrikli trenlerle gıda taşıması yapmaya başladık. Bu uygulama Türkiye’de bir ilk…” dedi.

Arkas Rail ile İş Birliği

Arkas Rail Genel Müdürü Hamit Gökmen’in Açıklamaları

Arkas Rail Genel Müdürü Hamit Gökmen, “Arkas Rail olarak sürdürülebilir ulaşım çözümlerine odaklanıyoruz. Demiryolu hizmetlerimizi genişletiyor ve optimize ediyoruz. 2025 yılı Nisan ayında teslim alacağımız 5 adet elektrikli dual lokomotiflerimizle daha geniş operasyonel çözümler sunacağız. PepsiCo gibi büyük şirketlerin demiryolu taşımacılığını tercih etmesi, çevresel duyarlılık ve sürdürülebilirlik açısından diğer şirketlere de ilham verecektir” ifadelerini kullandı.

İlk Sevkiyat Detayları

Sevkiyat Güzergahı ve Karbon Salımı

İlk sevkiyat kapsamında, Mersin’in Akdeniz ilçesindeki fabrikadan konteynerler elektrikli trene yüklenerek Kocaeli’ndeki Suadiye fabrikasına teslim edildi. Aynı güzergahın tersine taşıma da gerçekleştirildi. Gidiş-dönüş toplamda 1600 km’yi aşan bu güzergah, 1 tır ile taşındığında 950 kg karbon salımı gerçekleştirirken, elektrikli tren kullanımıyla bu miktar 160 kg’a düşüyor. PepsiCo’nun bu projesi, elektrikli trenlerin ilk defa gıda taşımacılığında kullanılmasını sağladı.

PepsiCo Türkiye’den Sektörde Bir İlk yazısı ilk önce Enerji Bülteni üzerinde ortaya çıktı.

#
Anasayfa      Arkas Rail      PepsiCo Türkiye’den Sektörde Bir İlk

PepsiCo Türkiye’den Sektörde Bir İlk
PepsiCo Türkiye, Elektrikli Trenle Gıda Taşımacılığı Başlattı PepsiCo Türkiye, Arkas Rail ile iş birliği yaparak Tarsus ve Suadiye fabrikaları arasında elektrikli tren kul…
Okumaya devam etmek için QR kodunu tarayın
2024-08-01
Enable Notifications OK No thanks