BOLTA
Enerji Haberleri

Çin, ekonomik ve sosyal kalkınmanın yeşil dönüşümünü hızlandırmak için yönergeler yayınladı

Yönergeler, bölgesel alanın geliştirilmesi ve korunmasının optimize edilmesi, endüstriyel yapı ve enerji sektöründe yeşil ve düşük karbonlu dönüşümün teşvik edilmesi, ulaştırma sektöründe ve kentsel-kırsal kalkınmada yeşil dönüşümün teşvik edilmesi gibi bir dizi çalışma görevini gündeme getiriyor.

Kılavuzlar ayrıca farklı alanlar için niceliksel çalışma hedefleri de ortaya koyuyor. 2030 yılına kadar ülkedeki enerji tasarrufu ve çevre koruma endüstrisinin ölçeği yaklaşık 15 trilyon yuana (yaklaşık 2,1 trilyon ABD doları) ulaşması, fosil olmayan enerjinin enerji tüketimindeki payı yaklaşık yüzde 25’e yükselmesi ve pompalı depolama hidroelektrik santrali kurulu kapasitesi 120 milyon kW’ı aşması planlanıyor.

Yönergede, 2030 yılına gelindiğinde ticari taşımacılığın birim ciro başına karbon emisyon yoğunluğunun 2020 yılına kıyasla yaklaşık yüzde 9,5 oranında azalacağı, yıllık dökme katı atık kullanımının yaklaşık 4,5 milyar tona ulaşacağı, ana kaynakların çıktı oranının ise 2020 yılına kıyasla yaklaşık yüzde 45 oranında artacağı belirtiliyor.

Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu’na (NDRC) göre, söz konusu yönergeler, Çin’in 2012’deki 18. ÇKP Ulusal Kongresi’nden bu yana yeşil ve düşük karbonlu kalkınmada tarihi başarılar elde ettiği bir dönemde yayımlandı. Örneğin, Haziran 2024 sonu itibarıyla yenilenebilir enerji kurulu gücü 1,653 milyar kW’a ulaşarak ülkenin toplam kurulu gücünün yüzde 53,8’ini oluşturdu. 2023 yılında ülkenin enerji tüketimi ve birim GSYİH başına karbon emisyonu yoğunluğu 2012’ye kıyasla sırasıyla yüzde 26’dan ve yüzde 35’ten fazla düştü. Ancak NDRC, Çin’in yeşil dönüşümde hala zorluklar ve zorluklarla karşı karşıya olduğunu, enerji yapısının kömüre doğru eğilimli olmaya devam ettiğini ve ülkedeki fosil enerji ve geleneksel endüstrilerin oranının yüksek kaldığını söyledi. “Ayrıca, küresel yeşil dönüşümde aksaklıklar yaşanıyor, çevre ve iklim sorunları giderek daha fazla siyasallaştırılıyor ve yeşil ticaret engelleri tırmanıyor.” açıklamasını yaptı.

NDRC’ye göre, kılavuzlar kalkınma modelinin yeşil dönüşümünü teşvik etmek, güzel bir Çin’in inşasını kapsamlı bir şekilde desteklemek ve yüksek kaliteli kalkınmaya ulaşmak açısından büyük önem taşıyacak. Kılavuzlar ayrıca insanları yeşil ve sağlıklı bir yaşam sürmeye teşvik ederek tüketim modelinde yeşil geçişi vurguluyor. Ayrıca, hükümetin yeşil ürün tedarikinin kapsamını ve ölçeğini genişleterek, tüketicilerin yeşil ürünlere harcamasını artırmak için takas programlarını teşvik ederek ve kırsal bölgelerde yeni enerji araçları ve yeşil ev aletleri için pazarlama kampanyaları yürüterek yeşil tüketimi artırmayı hedefliyor.

Yönergelere göre ülke, yeşil ve düşük karbonlu kalkınmayı ve kaynakların verimli kullanımını teşvik etmeye yönelik mali ve vergilendirme politikaları izleyecek. Finansal araçlar açısından Çin, karbon emisyonu azaltım destek araçlarının uygulama süresini 2027 yılı sonuna kadar uzatacak ve yeşil sermaye finansmanı, yeşil finansal kiralama ve yeşil vakıflar gibi finansal araçları aktif olarak geliştirecek. Yatırım mekanizmaları açısından ise, merkezi bütçe kapsamındaki yatırımlar aktif olarak kilit projeleri destekleyecek ve hükümet, yönergelere göre yeşil ve düşük karbonlu projelere sosyal sermayenin katılımını teşvik edecek ve düzenleyecek.

#
Anasayfa      çin      Çin, ekonomik ve sosyal kalkınmanın yeşil dönüşümünü hızlandırmak için yönergeler yayınladı

Çin, ekonomik ve sosyal kalkınmanın yeşil dönüşümünü hızlandırmak için yönergeler yayınladı
Yönergeler, bölgesel alanın geliştirilmesi ve korunmasının optimize edilmesi, endüstriyel yapı ve enerji sektöründe yeşil ve düşük karbonlu dönüşümün teşvik edilmesi, ulaştır…
Okumaya devam etmek için QR kodunu tarayın
2024-08-12
Enable Notifications OK No thanks