BOLTA
Enerji Haberleri

Temiz Enerjinin Gölgesinde Tarımsal Üretim Başladı

İzmir Aliağa’da, yıllık 100 bin ton sıcak daldırma galvaniz kapasiteli tesislerinde, Ege Bölgesi’nin en büyük üretim gücüne sahip olan Azra Galvaniz, Tarım GES olarak bilinen Agrivoltaik Güneş Enerji Sistemi projesini hayata geçirdi. Türkiye’de çok az örneği bulunan bu proje ile Azra Galvaniz’in tükettiği enerjinin bir bölümü santralin ürettiği enerjiden karşılanırken, güneş panellerinin altında yapılan tarımsal üretimle ülke ekonomisine farklı bir boyutta değer katılmış oluyor.

120 Adet Panel Kullanıldı

Recep Ozekinci Temiz Enerjinin Gölgesinde Tarımsal Üretim Başladı Azra Galvaniz

Proje hakkında bilgi veren Azra Galvaniz Yönetim Kurulu Başkanı Recep Özekinci, demir çelik sektörünün, imalat sanayisi içinde enerji yoğun sektörler arasında yer aldığına dikkat çekerek, güneş enerjisi santrallerinin ekipman üretimini stratejik bir yatırım alanı olarak gördüklerini belirtti. Şirketin kendi Tarım GES projesini devreye alarak enerji yatırımcısı konumuna yükseldiğini vurgulayan Özekinci, “Yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapmak ve tarımsal üretimi artırmak, günümüzde ülkelerin en kritik ihtiyaçları arasında yer alıyor. Azra Galvaniz olarak, bu noktada enerji yatırımcılarımıza örnek olacak bir uygulamayı Aliağa’daki fabrikamıza komşu olan arazimizde hayata geçirdik. 50 kilowatt (kW) kurulu güce sahip santralimizde 120 adet panel kullandık. Panelleri taşıyan çelik konstrüksiyonlar, yerden 3,80 metre yükseklikte konumlandırılıyor ve tasarımları, yağmur sularını toplayarak topraktaki ürünlerin sulamasını sağlayacak şekilde yapılıyor. Ayrıca, tarımsal üretimin en önemli girdisi olan enerjiyi yenilenebilir kaynaklardan elde ederek, doğaya ve ülke ekonomisine ek bir katkıda bulunuyoruz” dedi. Recep Özekinci, Azra Galvaniz’in öz tüketiminin tamamını yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılama seviyesine ulaştığını da sözlerine ekledi.

Sulama ve Gübrelemede Tam Otomasyon

Azra Galvaniz Tarım GES uygulamasında, güneş enerjisi panellerinin gölgesinde yapılan tarımsal üretimin verimliliği, damla sulama sistemi ile artırılırken gereksiz su kullanımının da önüne geçiliyor. Uzaktan erişim ve tam otomasyonla çalışan sulama sistemi, toprak nemi sensörleri ve yağmur sensörleri ile güçlendirilmiş olup; gübreleme işlemi de damla sulama ile birlikte yapılıyor. Sadece gerekli dozajda gübre ve besin elementleri bitki köklerine verilerek israfın önüne geçiliyor.

The post Temiz Enerjinin Gölgesinde Tarımsal Üretim Başladı first appeared on GÜNEŞ ENERJİSİ SİSTEMLERİ.

#
Anasayfa      Azra Galvaniz      Temiz Enerjinin Gölgesinde Tarımsal Üretim Başladı

Temiz Enerjinin Gölgesinde Tarımsal Üretim Başladı
İzmir Aliağa’da, yıllık 100 bin ton sıcak daldırma galvaniz kapasiteli tesislerinde, Ege Bölgesi’nin en büyük üretim gücüne sahip olan Azra Galvaniz, Tarım GES olarak bilinen…
Okumaya devam etmek için QR kodunu tarayın
2024-08-29
Enable Notifications OK No thanks