BOLTA
Enerji Haberleri

Azerbaycan’dan Avrupa’ya yeşil enerji koridoru projesi için ortak girişim

Focus-energetic.ro’nun haberine göre, Azerbaycan, Gürcistan, Romanya ve Macaristan hükümetlerinin temsilcileri, söz konusu projeyle yeşil enerjiyi Avrupa’ya ulaştıracak denizaltı enerji hattını hayata geçirmeyi hedefliyor. Bu denizaltı kablosu, Romanya ve Gürcistan’ı Karadeniz’in altından birbirine bağlayarak, Macaristan ve Azerbaycan’a kadar uzanacak. Kablonun toplam uzunluğu 1.200 kilometre olarak planlanırken, Romanya ile Gürcistan arasındaki hattın maliyetinin 3,5 milyar avro olması bekleniyor. 3 Eylül’de Bükreş’te yapılan toplantıda, dört ülkenin enerji nakil operatörleri ve hükümetlerinin desteğiyle “Yeşil Enerji Koridoru Güç Şirketi” adlı ortak şirketin kuruluş belgesi imzalandı.

Ortak girişimde yer alan şirketler arasında Romanya’dan CNTEE Transelectrica, Macaristan’dan MVM Group, Gürcistan Devlet Elektrosistemi ve Azerbaycan’dan AzerEnerji bulunuyor.

Romanya Enerji Bakanı Sebastian Burduja, Avrupa Komisyonu’nun güçlü desteğiyle hayata geçirilen bu stratejik projenin, bölgesel enerji güvenliğini artırmanın yanı sıra Karadeniz havzasındaki bağlantıları güçlendireceğini ve yenilenebilir enerji potansiyelini en iyi şekilde değerlendireceğini ifade etti. Ayrıca, projenin fizibilite çalışması sırasında, dört ülke arasında veri akışını hızlandıracak optik kablonun da eklenmesi seçeneğinin değerlendirildiğini belirtti. Bu sayede, bölgenin dijitalleşmesine katkı sağlanması amaçlanıyor.

Denizaltı enerji bağlantı hattının fizibilite çalışmaları, 11-23 tarihleri arasında Azerbaycan’ın Bakü kentinde yapılacak olan 29. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’nda sunulacak.

#
Anasayfa      Avrupa      Azerbaycan’dan Avrupa’ya yeşil enerji koridoru projesi için ortak girişim

Azerbaycan’dan Avrupa’ya yeşil enerji koridoru projesi için ortak girişim
Focus-energetic.ro’nun haberine göre, Azerbaycan, Gürcistan, Romanya ve Macaristan hükümetlerinin temsilcileri, söz konusu projeyle yeşil enerjiyi Avrupa’ya ulaştıracak deniz…
Okumaya devam etmek için QR kodunu tarayın
2024-09-05
Enable Notifications OK No thanks