BOLTA
Enerji Haberleri

Aksa Enerji, Özbekistan Talimercan Santrali’nde Ticari Üretime Başladı

1720161903_AksaEnerjiLogo

Aksa Enerji, Özbekistan’da inşa edilen 430 MW kapasiteli doğal gaz kombine çevrim santralinin ilk ünitelerini devreye alarak ticari üretime geçti. Ocak 2025’te tamamlanması planlanan bu santralle birlikte, şirketin Özbekistan’daki toplam kurulu gücü 1.170 MW’a ulaşacak.

Talimercan Santrali: Hızla Devreye Giren Üniteler

Aksa Enerji, 7 farklı ülkede işlettiği 10 santral ve toplamda 2.644 MW kurulu güç kapasitesi ile faaliyetlerine devam ediyor. Özbekistan’ın Talimercan şehrinde inşa edilen 430 MW kapasiteli doğal gaz kombine çevrim santralinin ilk 6 ünitesi, yaklaşık 9 ay gibi kısa bir süre içerisinde devreye alınmış durumda. İnşasına Ocak 2024’te başlanan santralin geri kalan ünitelerinin de yıl içinde devreye alınması planlanıyor. Santralin tam kapasite ile faaliyete geçmesi ise Ocak 2025 olarak hedefleniyor. Bu sayede, Aksa Enerji’nin Özbekistan’daki toplam kurulu gücü 1.170 MW’a çıkacak.

1680858676 Cemil Kazanc Aksa Enerji Y netim Kurulu Ba kan ve CEO 2048x1365 1 Aksa Enerji, Özbekistan Talimercan Santrali’nde Ticari Üretime Başladı Aksa Enerji

Global Büyüme Stratejisi ve Yatırımlar

Aksa Enerji Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Cemil Kazancı, “Bu önemli yatırım, Aksa Enerji’nin global büyüme stratejisinin bir parçasıdır. Özbekistan’daki uzun vadeli yatırım yolculuğumuzda, ülkenin en büyük Türk yatırımcısı olarak Taşkent ve Buhara’da toplam 740 MW kurulu güce sahip üç santrali 12 ay gibi rekor bir sürede devreye aldık” dedi. Kazancı, yeni santral yatırımı ile bölgenin enerji arz güvenliğine katkıda bulunmanın gururunu yaşadıklarını da vurguladı.

NEGU ile Anlaşma ve Santralin Enerji Arzı

Aksa Enerji, Talimercan santrali yatırımı için Özbekistan Enerji Bakanlığı’na bağlı NEGU (National Electric Grid of Uzbekistan) ile Kasım 2023’te bir anlaşma imzaladı. Santraldeki elektrik üretimi için gerekli doğal gaz, Özbekistan hükümeti tarafından bedelsiz olarak sağlanıyor. Üretilen elektriğin satış fiyatı ise 25 yıllık ABD doları bazlı garantili kapasite bedeline göre belirlenecek. Bu anlaşma, Aksa Enerji’nin yurt dışı yatırımlarındaki başarısını perçinlerken, Özbekistan’ın enerji arz güvenliğine olan katkısını da sürdürüyor.

Aksa Enerji Hakkında

Aksa Enerji, Kazancı Holding bünyesinde 1997 yılında kurulmuş ve Türkiye’nin en büyük halka açık serbest elektrik üreticisi konumundadır. 9 ülkede faaliyet gösteren şirket, 4’ü yatırım aşamasında olan toplam 14 santral ile 3.900 MW’ın üzerinde kurulu güce sahip.

Şirket, faaliyet gösterdiği bölgelerde sürdürülebilir değer yaratarak insanların yaşam kalitesini artırmayı ve enerjiye eşit ve güvenli erişimi sağlamayı hedeflemektedir. Aksa Enerji, ekonomik, sosyal ve çevresel faktörleri dikkate alarak faaliyetlerini sürdürüyor ve kurumsal yönetim ilkelerini şeffaf bir şekilde güçlendirmeye devam ediyor. Ayrıca, 2015 yılında kurulan Borsa İstanbul Sürdürülebilirlik Endeksi’nde yer almayı da sürdürmektedir.

Aksa Enerji, Özbekistan Talimercan Santrali’nde Ticari Üretime Başladı yazısı ilk önce Enerji Bülteni üzerinde ortaya çıktı.

#
Anasayfa      Aksa Enerji      Aksa Enerji, Özbekistan Talimercan Santrali’nde Ticari Üretime Başladı

Aksa Enerji, Özbekistan Talimercan Santrali’nde Ticari Üretime Başladı
Aksa Enerji, Özbekistan’da inşa edilen 430 MW kapasiteli doğal gaz kombine çevrim santralinin ilk ünitelerini devreye alarak ticari üretime geçti. Ocak 2025’te tamamlanması p…
Okumaya devam etmek için QR kodunu tarayın
2024-09-20
Enable Notifications OK No thanks