BOLTA
Enerji Haberleri

Eksim Enerji CEO’su Arkın Akbay’dan İklim Değişikliği Çağrısı:

1696232022_Eksim_Enerji_Foto

“Yenilenebilir Enerji Herkese Ulaşmalı, Adil Dönüşüm İçin Birlikte Mücadele Şart”

Yenilenebilir Enerjiye Geçiş ve İklim Değişikliği
İklim değişikliğinin olumsuz etkilerinin azaltılması ve geri döndürülmesi için yenilenebilir enerji kaynaklarına hızla geçişin önemi giderek artıyor. Birleşmiş Milletler’in yaptığı ‘İklim Halk Oylaması’ sonuçlarına göre, dünya nüfusunun %72’si fosil yakıtların bir an önce terk edilmesi gerektiğini savunuyor. Eksim Enerji CEO’su Arkın Akbay, gelişmekte olan ülkelerin bu dönüşümde geri kalmamasının, küresel düzeyde daha adil bir enerji geleceği inşa etmek adına kritik bir adım olduğunu vurguladı. Akbay, “2023’te temiz enerji yatırımları rekor seviyeye ulaştı ve bu yatırımların %33’ünden fazlası Çin tarafından gerçekleştirildi. Ancak, gelişmekte olan ülkeler, dünya nüfusunun %65’ine sahip olmasına rağmen temiz enerji yatırımlarına gayri safi yurtiçi hasılalarından yalnızca %15’in altında bir pay ayırabilmiş durumda. Bu da sürdürülebilirlik adına gelişmiş ülkelerin finansal desteklerinin önemini bir kez daha gözler önüne seriyor.” dedi.

Eksim Enerji CEO Arkin Akbay 2 Eksim Enerji CEO’su Arkın Akbay’dan İklim Değişikliği Çağrısı: Dünya Ekonomik Forumu

Adil Enerji Dönüşümü ve Gelişmekte Olan Ülkeler
Dünya genelinde fosil yakıtlardan temiz enerji kaynaklarına geçiş, hızlı bir şekilde gerçekleşse de, bu süreç her bölgede aynı hızla ilerlemiyor. Gelişmekte olan ülkelerin yenilenebilir enerji yatırımlarını artırması, sadece ekonomilerini güçlendirmekle kalmayacak, aynı zamanda iklim değişikliğiyle daha etkili mücadele etmelerini sağlayacak.

Küresel Nüfusun %72’si Fosil Yakıtların Terk Edilmesini İstiyor
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ve Oxford Üniversitesi tarafından yürütülen “İklim Halk Oylaması”, 77 ülkede 75 binden fazla katılımcının görüşlerine başvurdu. Bu araştırma, katılımcıların %80’inin iklim değişikliğinin ciddi bir sorun olduğunu ve hükümetlerin acil çözüm bulması gerektiğini düşündüğünü ortaya koydu. Ayrıca küresel nüfusun %72’si, fosil yakıtların hemen terk edilmesi gerektiğini belirtti. İklim değişikliğiyle mücadelede temiz enerjiye yönelmenin, ormanları korumanın ve çevre dostu tarım ile hayvancılığı desteklemenin en etkili adımlar olduğu vurgulandı.

“Doğaya Borcumuzu Yatırımlarımızla Ödüyoruz”
Eksim Enerji CEO’su Arkın Akbay, yenilenebilir enerjiye geçişin hızlandırılması gerektiğini ifade ederken, bu sürecin adil bir şekilde gerçekleştirilmesinin de büyük önem taşıdığını belirtti. Akbay, “İklim değişikliğinin yarattığı ekonomik ve sağlık sorunlarının farkındayız ve temiz enerji yatırımlarımızla doğaya olan borcumuzu ödüyoruz. Gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak için bu dönüşüm kaçınılmaz. Ekosistemin eski haline getirilmesi, sosyoekonomik kalkınmayı da destekleyecek.” şeklinde konuştu.

Küresel Temiz Enerji Yatırımları %40 Arttı
Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) raporlarına atıfta bulunan Akbay, küresel temiz enerji yatırımlarının 2020’den bu yana %40 oranında arttığını belirtti. 2023 yılı, temiz enerji yatırımlarında rekor seviyeye ulaşılan bir yıl oldu ve bu yatırımların önemli bir kısmı Çin tarafından gerçekleştirildi. Buna karşılık, gelişmekte olan ülkeler, sahip oldukları büyük nüfusa rağmen GSMH’lerinin sadece %15’inden azını temiz enerji yatırımlarına ayırabiliyor. Akbay, “Gelişmiş ülkeler bu dönüşümde öncülük yapıyor, ancak adil bir dönüşüm için kaynakların daha eşit şekilde paylaşılması gerektiği açık.” dedi.

Bireylerin Kendi Ülkelerinde Kalkınmaları Gerekiyor
Akbay, pandemi sonrası gelir eşitsizliğinin azaltılması gerektiğini ve bu süreçte yenilenebilir enerji dönüşümünün kritik bir rol oynadığını belirtti. Akbay, “Yerel üretim ve kalkınma ile geniş kaynaklara olan göçü önleyebiliriz. Yenilenebilir enerjiye hızlı erişim sağlayarak, insanları kendi topraklarında kalkınmaya yönlendirmemiz gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Eksim Enerji CEO’su Arkın Akbay’dan İklim Değişikliği Çağrısı: yazısı ilk önce Enerji Bülteni üzerinde ortaya çıktı.

#
Anasayfa      Dünya Ekonomik Forumu      Eksim Enerji CEO’su Arkın Akbay’dan İklim Değişikliği Çağrısı:

Eksim Enerji CEO’su Arkın Akbay’dan İklim Değişikliği Çağrısı:
“Yenilenebilir Enerji Herkese Ulaşmalı, Adil Dönüşüm İçin Birlikte Mücadele Şart” Yenilenebilir Enerjiye Geçiş ve İklim Değişikliğiİklim değişikliğinin olumsuz etkilerinin…
Okumaya devam etmek için QR kodunu tarayın
2024-09-25
Enable Notifications OK No thanks