BOLTA
Enerji Haberleri

Güneydoğu Asya’da doğalgaz talebi beklentileri karşılayamayabilir

Güneydoğu Asya, doğalgaz talebinde hızlı bir büyüme kaydetmeye aday bölgelerden biri olarak görülüyor. Kağıt üzerinde bölgedeki doğalgaz yakıtlı enerji santrali projeleri büyük bir ivme kazanmış durumda. Bu projeler tamamlandığında, bölge, küresel doğalgaz piyasasında önemli bir tüketici olarak yerini alacak. Ancak, sadece %6’sı inşaat aşamasında olan bu projelerin büyük kısmı hâlâ planlama aşamasında ve enerji sektöründeki önceliklerin değişmesi durumunda büyük ölçüde ertelenebilir veya iptal edilebilir.

Doğalgaz yatırımlarına olan ilgide düşüş

Bölgedeki temiz enerji kapasitesinin son yıllarda hızla artması, fosil yakıt projelerine olan talebi azaltıyor ve doğalgaz yatırımlarının geleceği konusunda belirsizlik yaratıyor. Temiz enerji projelerinin, doğalgaz projelerine kıyasla üç kat daha hızlı büyüdüğü göz önünde bulundurulduğunda, bölgedeki enerji dönüşümünün gaz yatırımlarına yönelik baskıları artıracağı tahmin ediliyor.

birlesik krallik yenilenebilir enerji dogalgazi geride birakti Güneydoğu Asya’da doğalgaz talebi beklentileri karşılayamayabilir DOĞALGAZ

Güneydoğu Asya’da doğalgaz projelerine olan ilgi son yıllarda azalma eğiliminde. Özellikle son beş yıl içinde temiz enerji kaynaklarının büyük bir hızla devreye girmesi, doğalgaz santrallerine yönelik talebi düşürdü. Global Energy Monitor (GEM) verilerine göre, bölgedeki yaklaşık 100.000 megavatlık doğalgaz kapasitesi ya inşa ediliyor ya da duyurulmuş durumda. Ancak bu projelerin yalnızca %12’si inşaat aşamasına geçmiş durumda, geri kalanlar ise henüz planlama aşamasında.

Doğalgazın elektrik üretimindeki payı ise temiz enerji kaynaklarına kıyasla düşüş eğiliminde. Güneydoğu Asya ülkeleri arasında ASEAN üyesi ülkelerde doğalgaz kapasitesi son beş yılda %16 artarken, temiz enerji kapasitesi %63 oranında büyüdü. Bu büyüme, doğalgaz projelerinin gelecekteki talebini tehdit ediyor.

Vietnam, Güneydoğu Asya’nın en büyük doğalgaz projelerine sahip ülkelerinden biri. Ancak, ülkedeki temiz enerji projelerinin hızlı büyümesi, doğalgaz yatırımlarının geleceğini sorgulattırıyor. 2018 ile 2023 yılları arasında Vietnam’daki temiz enerji kapasitesi %146 oranında artarak 46 GW’a ulaştı. Buna karşılık, doğalgaz kapasitesi aynı dönemde sabit kalarak toplam enerji üretimindeki payı %10’a düşürdü. Bu durum, doğalgaz projelerinin ülkedeki enerji karmasında giderek daha az yer bulduğunu gösteriyor.

Vietnam’da fosil yakıtların enerji üretimindeki payı hâlâ yüksek olsa da, ülkenin 2050 yılına kadar net sıfır karbon emisyonu hedefi bu projelerin geleceğini tehlikeye atıyor. Ayrıca hükümetin LNG ithalatından elde edilen enerjiye getirdiği fiyat tavanı, yeni LNG terminallerine olan yatırımları yavaşlatabilir. Bu da, doğalgaz yakıtlı enerji santrali projelerinin beklentileri karşılayamamasına yol açabilir.

The post Güneydoğu Asya’da doğalgaz talebi beklentileri karşılayamayabilir appeared first on FutureFlow.Life.

#
Anasayfa      DOĞALGAZ      Güneydoğu Asya’da doğalgaz talebi beklentileri karşılayamayabilir

Güneydoğu Asya’da doğalgaz talebi beklentileri karşılayamayabilir
Güneydoğu Asya, doğalgaz talebinde hızlı bir büyüme kaydetmeye aday bölgelerden biri olarak görülüyor. Kağıt üzerinde bölgedeki doğalgaz yakıtlı enerji santrali projeleri büy…
Okumaya devam etmek için QR kodunu tarayın
2024-09-26
Enable Notifications OK No thanks