Meksika hükümeti, 100 katılım noktası programı çerçevesinde yenilenebilir enerji projelerine desteğini yeniledi ve ülkenin en sıcak bölgelerinde enerji maliyetlerini düşürmek amacıyla güneş enerjisi teknolojisine erişimi artırmayı planladığını açıkladı. Ayrıca hükümet, devlete ait Federal Elektrik Komisyonu’nun (CFE) ülkenin elektrik üretiminin en az yüzde 54’ünü sağlamasının, özel enerji üreticilerinin ise yüzde 46’lık bir katkı yapmasının beklendiğini belirtti.
Plan kapsamında, ham petrol üretiminin günlük 1,8 milyon varille sınırlandırılması ve ihracattan ziyade iç tüketimin önceliklendirilmesi planlanıyor. Ayrıca, ülkenin rafinerilerinin modernize edilmesi ve ulusal düzeyde petrokimya ile gübre üretiminin artırılması da öne çıkan diğer hedefler arasında yer alıyor.
İklim Değişikliği Genel Yasası (LGCC) doğrultusunda, Meksika’nın 2030 yılına kadar toplam elektrik üretiminin yüzde 37,7’sinin temiz enerji kaynaklarından elde edilmesi ve 2050 yılına kadar bu oranın yüzde 50’ye çıkarılması öngörülüyordu. Meksika Enerji Sekreterliği (SENER), 2018 yılında bu hedefi genişleterek, 2034’e kadar enerji karışımında temiz enerji kaynaklarının yüzde 50’ye ulaşmasını planladı. Ancak 2023 verilerine göre, temiz enerji kaynakları ülkenin elektrik üretiminde yalnızca yüzde 18 paya sahip olurken, rüzgâr ve hidroelektrik yüzde 5, güneş yüzde 3,4, nükleer yüzde 3, jeotermal yüzde 1 ve biyokütle yüzde 0,7 olarak kaydedildi.