BOLTA
Enerji Haberleri

IRENA: Ülkelerin yenilenebilir enerji hedefleri 2030 için yetersiz

IRENA’nın raporuna göre, ülkelerin yenilenebilir enerji kullanımı hedeflerini hızlandırma planları, 2030 yılına kadar kapasitenin üç katına çıkarılması için gereken büyümenin sadece yarısını sağlayacak. Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı’nın (IRENA) yayımladığı rapora göre, hükümetlerin yenilenebilir enerji kullanımını artırma hedefleri, 2030 yılına kadar kapasitenin üç katına çıkarılması için yeterli değil. Geçen yıl COP28 BM iklim konferansında belirlenen yenilenebilir enerji hedefi ve enerji verimliliğinin iki katına çıkarılması amacı, bu yüzyılın sonunda 1,5 santigrat derece (2,7 Fahrenheit) ısınma sınırını aşmamak için kritik öneme sahip. Ancak mevcut planlar, bu hedeflere ulaşmak için gereken ilerlemenin gerisinde kalıyor.

2030 hedeflerine ulaşmak için gereken yatırımlar

IRENA raporuna göre, yenilenebilir enerji kapasitesinin 2030 yılına kadar 3,9 teravattan (TW) 11,2 TW’a çıkarılması gerekiyor. Bu hedefe ulaşmak için önümüzdeki yedi yıl içinde ek 7,3 TW kapasite eklenmesi şart. Ancak mevcut planlar bu hedefi karşılamakta yetersiz kalıyor ve 2030 yılına kadar 3,8 TW’lık bir açık oluşması bekleniyor, yani hedefin %34 gerisinde kalınacak.

irena raporu gunes ve ruzgar enerjisi maliyet avantaji sagliyor 1 IRENA: Ülkelerin yenilenebilir enerji hedefleri 2030 için yetersiz Yenilenebilir Enerji

Yıllık yenilenebilir enerji yatırımlarının da büyük ölçüde artırılması gerekiyor. 2022’de 570 milyar dolar olan yenilenebilir kapasiteye yapılan yıllık yatırım, 2024-2030 döneminde yıllık 1,5 trilyon dolara çıkarılmalı. Ayrıca, enerji yoğunluğundaki yıllık iyileşme oranı da 2022’deki %2 seviyesinden 2023-2030 arasında %4’e yükseltilmeli.

IRENA Genel Direktörü Francesco La Camera, “COP28’de belirlenen yenilenebilir enerjiyi üç katına çıkarma ve enerji verimliliğini iki katına çıkarma hedefleri, küresel çabalarımızın 1,5C sınırını aşmamasını sağlamak için anahtar önemdedir. Ancak bu hedeflere ulaşma riski taşıyoruz” dedi. La Camera, ülkelerin Şubat ayına kadar iklim değişikliğiyle mücadeleye yönelik ulusal katkılarını (NDC’ler) güncellemeleri gerektiğini ve bu taahhütlerin Kasım ayında Azerbaycan’da yapılacak COP29 konferansında duyurulmasının beklendiğini belirtti.

Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) bu hafta yayımlanan bir raporuna göre, yenilenebilir enerji kaynakları on yılın sonuna kadar elektrik talebinin neredeyse yarısını karşılayacak. Ancak bu yine de BM’nin belirlediği yenilenebilir enerji hedeflerine ulaşmak için yeterli değil. Bu durum, ülkelerin yenilenebilir enerjiye geçiş sürecinde daha kararlı ve cesur adımlar atmaları gerektiğini ortaya koyuyor.

Yenilenebilir enerji kapasitesinin artırılması ve enerji verimliliğinin iyileştirilmesi, küresel ısınmayı 1,5C sınırında tutma hedefine ulaşmak için vazgeçilmez adımlar olarak öne çıkıyor. Ancak rapor, mevcut hedeflerin ve yatırımların yetersiz olduğunu ve daha fazla kaynağın bu alanlara yönlendirilmesi gerektiğini vurguluyor. Enerji sektöründe yapılacak yatırımların artırılması ve politikaların daha sıkı hale getirilmesi, yenilenebilir enerjinin küresel enerji karışımındaki payını artırmak için kritik öneme sahip olacak.

Sonuç olarak, ülkelerin mevcut planlarının yenilenebilir enerji kapasitesini artırmak için yeterli olmadığı ve küresel hedeflerin gerisinde kalındığı görülüyor. Bu durum, özellikle enerji sektöründe dönüşüm sağlamak için yenilenebilir enerjiye yönelik yatırımların ve politikaların yeniden değerlendirilmesi gerektiğini ortaya koyuyor.

The post IRENA: Ülkelerin yenilenebilir enerji hedefleri 2030 için yetersiz appeared first on FutureFlow.Life.

#
Anasayfa      Yenilenebilir Enerji      IRENA: Ülkelerin yenilenebilir enerji hedefleri 2030 için yetersiz

IRENA: Ülkelerin yenilenebilir enerji hedefleri 2030 için yetersiz
IRENA’nın raporuna göre, ülkelerin yenilenebilir enerji kullanımı hedeflerini hızlandırma planları, 2030 yılına kadar kapasitenin üç katına çıkarılması için gereken büyümenin…
Okumaya devam etmek için QR kodunu tarayın
2024-10-11
Enable Notifications OK No thanks