BOLTA
Enerji Haberleri

Türkiye’de Yenilenebilir Enerji Kapasitesinin Artışı, Depolamalı Batarya Enerji Depolama Sistemlerine (BESS) Talebi Artırıyor

EY_Türkiye_Ates_Konca

EY-Parthenon’un hazırladığı Batarya Enerji Depolama Sistemleri (BESS) raporu, bu teknolojinin ticari uygulanabilirliğini ve gelecekteki büyüme potansiyelini ele alıyor. Küresel ölçekte, BESS kapasitesinin 2030 yılına kadar 160 GWh’den 1.800 GWh’ye çıkarak 10 kat büyümesi bekleniyor. BESS’in enerji arbitrajı, yardımcı hizmetler ve kapasite mekanizmaları gibi üç ana iş modeliyle yüksek gelir potansiyeli sunduğu belirtiliyor. 2030’a kadar sistem maliyetlerinde %15-20 oranında bir düşüş yaşanması öngörülüyor.

EY Turkiye Ates Konca Türkiye’de Yenilenebilir Enerji Kapasitesinin Artışı, Depolamalı Batarya Enerji Depolama Sistemlerine (BESS) Talebi Artırıyor Ateş Konca

Türkiye BESS Pazarındaki Gelişmeler

Türkiye, yenilenebilir enerji kapasitesini artırma yolunda hızla ilerliyor. Ülkenin Ulusal Enerji Planı’na göre, 2030 yılına kadar kurulu gücün %61’inden fazlasının yenilenebilir enerji kaynaklarından oluşması bekleniyor. BESS’in ise 2035 yılına kadar 15 GW’ye ulaşması öngörülüyor. Bu kapasitenin büyük çoğunluğunu güneş ve rüzgar enerjisi oluşturacak ve bu durum, BESS’e olan talebi artıracak.

EPDK verilerine göre, Aralık 2023 itibarıyla Türkiye’de yenilenebilir enerji santralleri için 260 GW kapasiteli 5.968 adet BESS başvurusu alındı. Ayrıca, Eylül 2024 itibarıyla onaylanan ön lisansların toplam kapasitesi 34 GWh’ye ulaştı. Türkiye’de ilk depolamalı kapasitelerin 2025’in son çeyreğinde tamamlanması planlanıyor.

Yerel Üretim Kapasitesi ve Yatırım Potansiyeli

Türkiye’de birçok ilde BESS yatırımlarına yönelik planlar yapılıyor. Yerel üretim kapasitesi gelişirken, ithalatı sınırlamak amacıyla Uzakdoğu’dan getirilen prizmatik bataryalara %30 ek gümrük vergisi uygulanıyor. Bu gelişmeler, yerel üreticilerin büyüme planlarına katkı sağlıyor.

Büyümeyi Şekillendiren Stratejik Kaldıraçlar

Rapora göre, BESS pazarının büyüme potansiyelini yedi stratejik kaldıraç belirliyor: gelir modellerinin netleştirilmesi, düzenleyici mekanizmalar, yatırım maliyetlerinin düşürülmesi, altyapı esnekliği, yeni batarya teknolojilerinin izlenmesi, yerel üretimin artırılması ve emtia fiyatlarındaki oynaklık gibi risklerin yönetilmesi.

EY Türkiye Vergi Bölümü Şirket Ortağı Ateş Konca, BESS’in kârlılığı artırmak için doğru stratejilerin uygulanması gerektiğini belirtiyor. BESS’in enerji geçişi sürecindeki rolünün giderek daha kritik hale geldiği ve gelecekte enerji sektöründe ana kolaylaştırıcı olarak önemli bir konumda olacağı vurgulanıyor.

Türkiye’de Yenilenebilir Enerji Kapasitesinin Artışı, Depolamalı Batarya Enerji Depolama Sistemlerine (BESS) Talebi Artırıyor yazısı ilk önce Enerji Bülteni üzerinde ortaya çıktı.

#
Anasayfa      Ateş Konca      Türkiye’de Yenilenebilir Enerji Kapasitesinin Artışı, Depolamalı Batarya Enerji Depolama Sistemlerine (BESS) Talebi Artırıyor

Türkiye’de Yenilenebilir Enerji Kapasitesinin Artışı, Depolamalı Batarya Enerji Depolama Sistemlerine (BESS) Talebi Artırıyor
EY-Parthenon’un hazırladığı Batarya Enerji Depolama Sistemleri (BESS) raporu, bu teknolojinin ticari uygulanabilirliğini ve gelecekteki büyüme potansiyelini ele alıyor. Küres…
Okumaya devam etmek için QR kodunu tarayın
2024-10-14
Enable Notifications OK No thanks