Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde düzenlenen “Enerji Dönüşümü – Yenilenebilir Enerji 2035” toplantısında konuşan Bayraktar, Türkiye’nin enerji politikalarının arz güvenliği, dışa bağımlılığı azaltma ve 2053 net sıfır emisyon hedefleri üzerine kurulu olduğunu ifade etti. 2035’e kadar elektrik talebinin 510 TWh’e ulaşacağını ve Türkiye’nin enerjide net ihracatçı bir ülke olmayı hedeflediğini vurguladı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın açıklamalarına göre, Türkiye’nin yenilenebilir enerji alanında 2035 yılına kadar ulaşmayı planladığı hedefler oldukça iddialı. Türkiye, rüzgâr ve güneş enerjisinde toplamda 120 bin MW’lık bir kurulu güce ulaşmayı hedefliyor. Bu hedefe ulaşabilmek için ise 80 milyar dolarlık bir yatırım yapılması gerektiği belirtiliyor.
Bakan Bayraktar’ın açıklamalarına göre, Türkiye’nin elektrik üretimindeki yenilenebilir enerji payı, Eylül 2024 itibarıyla yüzde 59’a ulaşmış durumda. Son 20 yılda yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilen elektrik üretimi 1648 TWh’e ulaştı. Bakan Bayraktar, bu elektriğin doğal gazdan üretilmesiyle, 330 milyar metreküp doğal gaz ithalatı yapılması gerekeceğini bunun da Türkiye’ye 132 milyar dolara mal olacağını belirtirken, 892 milyon ton karbon salımının da önüne geçildiğini ifade etti.
Yatırımcılar için 70 bin MW’lık kapasite
Bayraktar, yatırımcılar için sanayicilere 70 bin MW’lık kapasitenin tahsis edildiğini ve bu yatırımların hızla devreye alınması gerektiğini vurguladı. Şu anki rüzgâr ve güneş enerjisi kapasitesi yaklaşık 31 bin MW civarında. Yatırım sürecinde bu kapasitenin yüzde 70’ini güneş enerjisi, geri kalanını ise rüzgâr enerjisi oluşturuyor. Ayrıca, 23 bin 500 MW kapasite sanayicilerin elinde lisanssız öz tüketim amaçlı bulunurken, 9 bin 200 MW’lık kapasite lisanslı projelerden, 3 bin MW ise YEKA projelerinden oluşuyor.
Bayraktar, Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) yarışmalarına da dikkat çekerek, rüzgâr ve güneş projelerinde önümüzdeki dönemde önemli adımlar atılacağını duyurdu. 28 Ekim’de rüzgâr projeleri için, 4 Kasım’da ise güneş projeleri için yarışma şartnameleri açıklanacak. Türkiye, 2024 yılında 2 bin MW’lık YEKA projeleriyle bu alanda yeni bir dönem başlatmayı hedefliyor. Bu yarışmalarla birlikte rüzgâr ve güneşte projelerin hızlıca devreye alınması planlanıyor.
Bayraktar, yenilenebilir enerji projelerinde uluslararası finansmanı çekmek için yeni bir model kurgulandığını ve yatırımcılar için daha cazip hale getirilmesi planlanan şartların bulunduğunu belirtti. Elektrik iletim ve dağıtım altyapısının güçlendirilmesi de bu süreçte büyük önem taşıyor. Türkiye, 2035 yılına kadar 90 bin kilometrelik iletim hattı ve 45-50 yeni trafo merkezi ile altyapısını güçlendirmeyi hedefliyor. Bu doğrultuda, 108 milyar dolarlık bir yatırım ve reform süreci öngörülüyor.