Almanya, 2032 yılına kadar faaliyete geçmesi planlanan ana hidrojen ağı için önemli bir adım attı. Federal Ağ Ajansı, ülkede hidrojen taşımacılığı ve dağıtımını sağlayacak 9 bin 40 kilometrelik çekirdek altyapıyı onayladı. Almanya Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Robert Habeck ve Federal Ağ Ajansı Başkanı Klaus Müller’in Berlin’de düzenlediği basın toplantısında, bu ağın Almanya’nın sanayide iklim nötrlüğüne geçişini destekleyeceği ve aynı zamanda hidrojen ithalatı ve ihracatının önünü açacağı belirtildi.
Başlangıçta 600 kilometre daha uzun planlanan ağın, son düzenlemelerle 9 bin 40 kilometreye düşürüldüğünü ifade eden Habeck, bu altyapının Almanya’nın enerji dönüşümünde kilit rol oynayacağını vurguladı. Ülke, hidrojenin fosil yakıtlara olan bağımlılığı azaltacağı ve sanayi sektöründeki sera gazı emisyonlarını düşürerek çevre dostu bir alternatif sunacağı beklentisinde.
Hidrojen yatırımları, Rusya-Ukrayna savaşı sonrası hız kazandı. Krizle birlikte enerji arzındaki belirsizlikler Almanya’yı yenilenebilir enerji projelerine daha fazla yatırım yapmaya yönlendirdi. Bu süreçte Almanya, yalnızca yeşil hidrojen üretimine odaklanacağını açıkladı ve 2030 yılına kadar 5 bin MW, 2040 yılına kadar ise ek 5 bin MW temiz hidrojen üretim kapasitesi hedefi koydu.
Yaklaşık 19 milyar avroya mal olacak bu devasa altyapı, Almanya’nın hidrojen üretiminin yüzde 30 ila 50’sini kendi kaynaklarıyla karşılayacağı, geri kalanını ise ithal edeceği bir sistem oluşturmayı amaçlıyor.