BOLTA
Enerji Haberleri

İzlanda, 2030 yılına kadar yenilenebilir enerji kaynaklarına uzay güneş enerjisini de eklemeyi planlıyor

Yerel kaynakların aktarımına göre İzlanda, 2030 yılına kadar yenilenebilir enerji kaynaklarına uzaydan elde edilecek güneş enerjisini de eklemeyi hedefliyor. Uzaydan sağlanacak bu enerji, yeryüzünde elde edilenden 100 kat fazla potansiyele sahip.

İngiltere merkezli Space Solar adlı havacılık firması, İzlanda’nın iklim sürdürülebilirliği alanında faaliyet gösteren Transition Labs ile birlikte, Reykjavik Energy ile iş birliği yaparak dünyanın ilk uzay tabanlı güneş enerjisi santralini kurmayı planlıyor. Bu teknoloji, güneş enerjisinin 7/24 toplanmasını sağlayarak kesintisiz bir enerji kaynağı sunma potansiyeline sahip.

Maliyet yüksekliği ise bu teknolojinin önündeki en büyük engel. Space Solar’ın planladığı 2 bin ton ağırlığında ve 1,7 kilometre genişliğindeki uydu, düşük maliyetle dev yapılar inşa edebilen SpaceX’in Starship roketine güveniyor. Starship’in yeniden kullanılabilir yapısı, fırlatma maliyetlerini düşürmeyi vaat ediyor. Ancak bu roketin çevreye etkisi ve uzay çöpleri riski gibi zorluklar da dikkate alınması gereken unsurlar.

Space Solar’ın planına göre, uydu güneş ışığını mikrodalgaya dönüştürerek yeryüzündeki “rectenna” denilen alıcıya yönlendirecek. Alıcı, mikrodalga sinyallerini elektriğe çevirip şebekeye aktaracak. Enerji ışınının düşük yoğunlukta olması nedeniyle insanlar veya kuşlar için herhangi bir tehlike oluşturmayacağı belirtiliyor.

#
Anasayfa      Güneş      İzlanda, 2030 yılına kadar yenilenebilir enerji kaynaklarına uzay güneş enerjisini de eklemeyi planlıyor

İzlanda, 2030 yılına kadar yenilenebilir enerji kaynaklarına uzay güneş enerjisini de eklemeyi planlıyor
Yerel kaynakların aktarımına göre İzlanda, 2030 yılına kadar yenilenebilir enerji kaynaklarına uzaydan elde edilecek güneş enerjisini de eklemeyi hedefliyor. Uzaydan sağlanac…
Okumaya devam etmek için QR kodunu tarayın
2024-11-06
Enable Notifications OK No thanks