Dicle Elektrik, kaçak elektrikle mücadelede yer altı bağlantılarına yönelik teknolojik izleme ve tespit çalışmalarını sürdürüyor. Yüksek teknoloji ürünü cihazlarla donatılmış ekipler, özellikle yerin altına yapılan kaçak bağlantıları hızlıca tespit ederek hem kamu malına zarar verilmesini engelliyor hem de tüm aboneler için kesintisiz ve güvenli enerji sağlamak amacıyla gerekli müdahaleleri yapıyor.
Yerin bir metre altında kaçak bağlantı
Güneydoğu Anadolu’da 6 ili kapsayan dağıtım bölgesinde 2013 yılından bu yana yaklaşık 45 milyar TL’lik yatırım gerçekleştiren Dicle Elektrik, özellikle il ve ilçe merkezlerindeki altyapı dönüşüm çalışmaları sayesinde şehir merkezlerindeki kayıt dışı tüketimi ülke ortalamasına yaklaştırdı. Tüm abonelerine kesintisiz ve kaliteli enerji sunmayı hedefiyle kaçak elektrikle mücadelesini sürdüren şirket, bu kapsamda son 3 ayda gelişmiş teknolojiler kullanarak Şırnak’ın Cizre ve Silopi ilçelerinde 23 ayrı lokasyonda kaçak elektrik kullanımına müdahale etti. Yerin yaklaşık bir metre altında yer alan kaçak bağlantıları tespit eden Dicle Elektrik Şırnak İl Müdürlüğüne bağlı ekipler, kazı işleminin ardından kaçak bağlantıları iptal ederek onarım çalışmaları gerçekleştirdi.
63 abone, kabloları yer altına gizleyerek kaçak bağlantı yaptı
Dicle Elektrik Şırnak İl Müdürü Rıdvan Çatır, yer altındaki kaçak elektrik hattının büyük kısmını Cizre’de bir kısmı da Silopi’de tespit ettiklerini belirterek, “Abonelerimizin daha güvenli, kesintisiz ve kaliteli hizmet alabilmesi için milyonlarca liralık şebeke yatırımı gerçekleştiriyoruz. Ancak küçük kazançlar elde etmek amacıyla yapılan kaçak elektrik kullanımı bu yatırımlara zarar veriyor. Son 3 ayda, ekiplerimiz Cizre ve Silopi ilçelerinde yaptıkları kontrollerde, bazı meskenler ve ticarethanelerin de dahil olduğu 63 abonenin kabloları yer altına gizleyerek kaçak kullanım yaptığını tespit ettik.” bilgisini verdi.
Kaçağın verdiği zararın maliyeti 1.2 milyar TL
Kaçak bağlantıların yatırım dönemi veya sonrasında kaldırımları ve yolları kazarak yapıldığını dile getiren Çatır, “Sadece şebekemize fiziki olarak verdiği zarar, hesaplamalarımıza göre yaklaşık 1.2 milyar TL’yi buldu. Bu tamamen kamu malına zarar vermektir. Ayrıca diğer abonelerin kesintisiz elektrik almasını engelleyen bu müdahalelerle milyonlarca liralık kaçak elektrik kullanımı da söz konusudur. Ekiplerimiz gerekli müdahaleleri yaparak tüm kaçak bağlantıları iptal etti. Bu aboneler hakkında idari işlemler yapılacak. Ayrıca bu 63 abone hakkında kamu malına zarar vermenin dışında genel güvenlik ile can ve mal güvenliğini tehlikeye sokmaktan savcılığa suç duyurusunda bulunuldu. Bu vesile ile bir kez altını çizmek isterim; günümüzde hiçbir şekilde kaçak tüketiminin gizlenme şansı yok. Yüksek teknoloji ürünü aletlerle her şartta kaçakları noktasal olarak tespit edebiliyoruz. Bu nedenle abonelerimizden, kendilerine ve diğer abonelere zarar vermek, genel güvenliği riske sokmak, kamu malına zarar vermekten ötürü hapis cezası alabilecekleri bu tür girişimlerden kaçınmalarını ve kaçak elektrik kullanmamalarını istiyoruz” dedi.