Türkiye’nin deniz üstü rüzgâr potansiyelini incelemek için Dünya Bankası tarafından hazırlanan “Türkiye için Deniz Üstü Rüzgâr Enerjisi Yol Haritası” hakkında Anadolu Ajansı’na bilgi veren Uluslararası Finans Kurumu (IFC) Yenilenebilir Enerji Başuzmanı Sean Whittaker, dünya genelinde deniz üstü rüzgâr enerjisinin geliştirilmesi için yürütülen programın kurucu ortaklarından biri olduğunu belirterek, Türkiye yol haritasının da bu kapsamda hazırlandığını söyledi.
Daha önce Vietnam, Filipinler, Sri Lanka, Kolombiya, Brezilya, Romanya ve Azerbaycan’da uygulanan programın sekizinci ülkesi olarak Türkiye’nin seçildiğini vurgulayan Whittaker, deniz üstü rüzgâr enerjisini finanse etmeye büyük önem verdiklerini kaydetti. “Çin haricinde gelişmekte olan ülkelerde henüz deniz üstü rüzgâr projeleri yok. Bu programla ülkelerin finanse edilebilir projelere sahip olmasını hızlandırmak istiyoruz.” dedi.
Whittaker, Türkiye’nin deniz üstü rüzgâr enerjisinde izleyebileceği iki farklı büyüme senaryosunun yol haritasında özetlendiğini belirtti. Yüksek büyüme senaryosunda 2050 yılına kadar 27 GW, düşük büyüme senaryosunda ise 16 GW kapasiteye ulaşılabileceğini ifade ederek, yol haritasının karar alıcıları bilgilendirmeyi amaçladığını dile getirdi.
Türkiye’nin deniz üstü rüzgâr enerjisi için elverişli koşullara sahip olduğunun altını çizen Whittaker, bu alanda yatırım yapmanın ülkeye önemli faydalar sağlayacağını ifade etti. Türkiye’nin enerji bağımsızlığı hedefinde yenilenebilir kaynakların kritik bir rol oynadığını belirten Whittaker, “Türkiye çok fazla enerji ithal ediyor ve bu durumu yenilenebilir kaynaklarla çözmek istiyor. Bu anlamda büyük ölçekli yenilenebilir enerji yatırımları için deniz üstü rüzgâr enerjisi güçlü bir alternatif.” değerlendirmesinde bulundu.
Whittaker, Türkiye’nin halihazırda güçlü bir karasal rüzgâr enerjisi tedarik zincirine sahip olduğunu, deniz üstü rüzgâr yatırımlarının da bu altyapıyı daha da geliştirebileceğini ifade etti. Bu alandaki gelişmelerin istihdamı artırarak doğrudan yabancı yatırım çekebileceğine dikkat çekti.
Ayrıca Whittaker, Türkiye’nin deniz üstü rüzgâr enerjisinde bölgesel liderlik ve ihracat potansiyeli taşıdığını belirtti. “Türkiye, yüzer rüzgâr çiftlikleri kurarak bu alandaki bilgi birikimini artırabilir ve zamanla bu uzmanlığını ihraç edebilir. Karasal rüzgâr enerjisinde dünyanın en büyük 12. pazarı olan Türkiye, güçlü bir sanayi altyapısına sahip ve bu avantajlarını deniz üstü rüzgâr enerjisine de taşıyabilir.” dedi.