Türkiye’nin yenilenebilir enerji ve öz tüketime yönelik dağıtık enerji santralleri alanındaki öncü firmalarından olan Consus Enerji, 2024 yılının ilk dokuz aylık dönemine ilişkin finansal sonuçlarını açıkladı. Consus Enerji’nin gelirleri, 2024 yılının ilk dokuz aylık döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre düşük seyreden piyasa takas fiyatı (PTF) ve enflasyon muhasebesi uygulamalarının etkileri sonucunda 992 milyon 700 bin 714 TL olarak gerçekleşti. Şirketin faiz, amortisman ve vergi öncesi kârı (FAVÖK) ise bir önceki yılın aynı dönemine göre %18 oranında azalış göstererek, 232 milyon 532 bin 148 TL oldu. Etkin maliyet kontrolü FAVÖK üzerinde olumlu etki yaratırken, elektrik piyasasındaki tavan fiyat uygulaması ile döviz kurlarındaki artış oranın üzerinde gerçekleşen TL enflasyon artış oranı FAVÖK üzerinde olumsuz etki yarattı. Şirketin net kârı ise, enflasyon muhasebesi uygulamasından kaynaklanan parasal kazanç ve ertelenmiş verginin olumlu etkilerine rağmen, artan borçlanma maliyetleri sebebiyle yükseliş kaydeden finansman giderlerinin olumsuz etkisi ile 22 milyon 226 bin 534 TL olarak gerçekleşti.
Güneş odaklı büyüme stratejimiz doğrultusunda ilerlememiz sürüyor
Şirketin 2024 yılının ilk dokuz aylık dönemine ilişkin finansal ve operasyonel performansını değerlendiren Consus Enerji Genel Müdürü Atay Arpacıoğulları, “Yatırım süreçlerimize bu senenin ilk dokuz aylık döneminde de devam ederken, yeni santrallerimizi devreye alarak, 2024 yılının üçüncü çeyreği itibarıyla kurulu gücümüzü yaklaşık 100 MW’a çıkardık; 2024 yılı Ekim ayında biyokütle santrallerimizden birinde devreye aldığımız 6,7 MWp gücündeki yardımcı kaynak GES ve yılın son çeyreğinde devreye alınması öngörülen dağıtık iş kolundaki GES santrallimiz ile bu kapasite 108 MW’ı aşacak.” ifadesini kullandı.
Arpacıoğulları, biyokütle santrallerinde istikrarlı üretim faaliyetlerine 2024 yılının ilk dokuz aylık döneminde de başarılı bir şekilde devam edildiğini açıkladı. İlaveten, biyokütle tesisleri içerisinde yaklaşık 3,5 MWp yardımcı kaynak GES kapasitesine ilişkin yatırımların tamamlandığını belirten Arpacıoğulları, Mardin’de kurulu biyokütle tesisine ek 6,7 MWp’lik yardımcı kaynak GES yatırımının da bu senenin Ekim ayı başında işletmeye alınması ile tamamlandığını belirtti.
Dağıtık enerji iş kolunda 2 adet daha GES devreye alındı, yeni yatırımlar devam ediyor
Üretim portföyünü büyütmek için çalışmalara tüm hızıyla devam ettiklerini kaydeden Arpacıoğulları, çeşitli sektörlerden potansiyel müşteriler ile verimliliğe odaklanan dağıtık güneş santrallerine ilişkin proje geliştirme faaliyetlerinin sürdüğünü anlattı. Arpacıoğulları, “Dağıtık enerji iş kolunda iki adet projenin daha devreye alınması sonucu dağıtık enerjide hizmet verdiğimiz kurulu gücü 59,3 MW’a, tesis sayımızı 11’e yükselttik. Aynı zamanda, Şirketin çoğunluk hisselerine sahip Global Yatırım Holding A.Ş.’nin bir diğer bağlı ortaklığı ile bu şirketin öz tüketimine yönelik olarak arazi üzerinde 3,7 MWp kapasiteye kadar güneş enerjisi santralinin kurulumu ve işletilmesine ilişkin yeni bir sözleşmeyi de 2024 yılının Nisan ayı sonlarında imzaladık. İlgili projeye ilişkin olarak, yatırım süreci devam ediyor. Bu santrali de 2024 yılının son üç aylık dönemi içinde devreye almayı planlıyoruz. Dağıtık enerji iş kolumuzda hem özel sektör hem de kamuya tasarruf sağlamaya yönelik çözümlerimize önümüzdeki dönemlerde de ağırlık vereceğiz” diye konuştu.