BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’nin (UNFCCC) yayımladığı Ulusal Katkı Beyanları (NDC) Sentez Raporu’na göre, Paris Anlaşması’na taraf olan 195 ülkenin güncellenmiş iklim taahhütleri, emisyonları sadece yüzde 2,6 oranında azaltarak 2019 seviyesine göre küçük bir düşüş öngörüyor. Bu oran, küresel sıcaklık artışını 1,5 dereceyle sınırlamak için gerekli görülen yüzde 43’lük azaltım hedefinden oldukça uzakta.
UNFCCC İcra Sekreteri Simon Stiell, bu durumun bir dönüm noktası olması gerektiğini belirtti. Stiell, “Bu rapor, her ülkenin daha iddialı yeni iklim planları geliştirmesi ve uygulama hızını artırması gerektiğini gösteriyor. Mevcut planlar, küresel ısınmanın milyarlarca insanın yaşamını tehdit etmesini ve ekonomileri felç etmesini engellemek için yetersiz.” dedi.
Stiell, daha iddialı iklim planlarının yalnızca iklim krizini önlemeye değil, aynı zamanda daha fazla istihdam, sağlıklı yaşam, sürdürülebilir ekonomik büyüme ve güvenilir enerji gibi alanlarda da olumlu değişimler yaratabileceğini vurguladı.
Rapor, iklim eylemlerinde daha güçlü adımlar atılmadığı sürece 2030 yılında emisyonların 51,5 gigaton karbondioksit eşdeğerine düşeceğini; ancak bu seviyenin, küresel ısınmayı durdurmak için yetersiz olduğunu ortaya koyuyor. Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli, 2030’a kadar sera gazı emisyonlarının yüzde 43, 2035’e kadar ise yüzde 60 azaltılmasının kritik olduğuna dikkat çekiyor.
Stiell, “Bu yüzyılda 1,5 derece hedefini yakalamak için iklim eylemlerinde hızlı ve kararlı adımlar atılmalı. Önümüzdeki yıllarda küresel eylem planlarımızda ciddi bir artış yaşanmalı” diyerek, hükümetlerin daha fazla sorumluluk alması gerektiğini ifade etti.