AA’dan Gülşen Çağatay ve Fuat Kabakçı’nın aktarımına göre, yerli elektrolizör teknolojilerinin geliştirilmesiyle yeşil hidrojen üretimine yönelik adımlar atılacak. “Güney Marmara Hidrojen Kıyısı Platformu Yeşil Hidrojen Üretim Tesisi Projesi” ile 30 kW kapasiteli PEM elektrolizörün tasarımı, üretimi ve saha testleri tamamlanacak. Bu projeler, hidrojenin temiz ve verimli üretimi için önemli bir altyapı oluşturacak.
Hidrojenin taşınması ve depolanması alanlarında da çalışmalar hız kazanacak. Hidrojen bazlı yeşil amonyak üretimi ve depolama çözümleri için paydaşlarla işbirliği yapılacak. Ağır ticari araçlarda kullanılmak üzere yakıt hücresi sistemleri, batarya grupları ve hidrojen dolum hatları gibi bileşenler geliştirilerek optimize edilecek.
“Hidrojen Temelli Karbon-Nötr İçten Yanmalı Motor Geliştirilmesi Projesi” ile hidrojenle çalışan motor teknolojilerinde ilerleme sağlanacak. Ayrıca, hidrojen yakıt hücresi ve bileşenlerinin geliştirilmesi amacıyla üç yeni Ar-Ge projesi başlatılacak.
TENMAK öncülüğünde, hidrojen ve batarya teknolojileri gibi kritik alanlarda yeni projelere destek verilecek. Bu projeler, Türkiye’nin teknoloji üretme kapasitesini artırarak yenilikçi çözümler geliştirilmesine katkı sunacak. Yapay zeka ve enerji teknolojilerini de içeren kritik teknoloji alanlarında insan kaynağı yetiştirilmesi ve altyapının güçlendirilmesi sağlanacak.