YEO Teknoloji, Romanya’da yeşil enerjiye yönelik yatırımlarını hızlandırarak, Shangai Electric Power Co Ltd (SEP) ile ortaklaşa 129 MWp kapasiteli iki yeni güneş enerjisi santrali projesi için 65,8 milyon Euro’luk yatırım anlaşması yaptı. Proje, Romanya’nın yenilenebilir enerji dönüşümüne katkı sağlamayı amaçlarken, aynı zamanda Türkiye merkezli ilk büyük ölçekli güneş enerjisi santrali yatırımı olma özelliğini taşıyor. YEO Teknoloji’nin Romanya’daki iştiraki Defic Globe aracılığıyla gerçekleştirilecek olan bu projede, mühendislik ve enerji nakil hatları gibi hizmetler anahtar teslim sunulacak.
Romanya’da 2025 Hedefi ve Yeni Santral Açılışları
YEO Teknoloji, 2024 yılında Romanya’nın Bobicesti kentinde toplam 21,3 MWp kapasiteli iki santral daha kurarak 2025’in ikinci çeyreğinde faaliyete geçmeyi planlıyor. Bu yatırımlarla yıllık 34.400 MWh elektrik üretimi hedefleniyor. Ülkede kurumsal varlığını güçlendiren YEO, Romanya Fotovoltaik Sanayi Derneği (RPIA) üyeliği ile Romanya’da bir ofis açarak yenilenebilir enerji projelerine destek vermeyi sürdürecek.
YEO’nun 2030 Hedefi: 1 GW Kapasite ve Küresel Liderlik
CEO Tolunay Yıldız, YEO’nun global enerji projeleriyle büyüme hedefinde olduğunu ve 2030 yılına kadar 1 GW yenilenebilir enerji kapasitesine ulaşmayı hedeflediklerini belirtti. 3D olarak adlandırdığı dekarbonizasyon, desantralizasyon ve dijitalizasyon odaklı çalışmaları ile “Bizce Mümkün” sloganıyla daha yaşanabilir bir dünya için enerji yatırımlarına devam ettiklerini vurgulayan Yıldız, Romanya’daki yatırımların bu hedefe büyük katkı sağlayacağını ifade etti.
YEO Teknoloji Hakkında
2004 yılında kurulan YEO Teknoloji, endüstriyel otomasyondan enerji çözümlerine kadar geniş bir yelpazede faaliyet gösteriyor. 30’dan fazla ülkede 400’ü aşkın proje tamamlayan şirket, enerji verimliliği ve karbon salınımını azaltma hedeflerine yönelik çözümler sunuyor. 2024 yılında Fortune 500 listesine giren YEO Teknoloji, Avrupa ve Türkiye’deki yatırımlarıyla enerji sektöründe öncü olmayı sürdürüyor.
YEO Teknoloji ve SEP’den Romanya’ya 65,8 Milyon Euro’luk GES Yatırımı yazısı ilk önce Enerji Bülteni üzerinde ortaya çıktı.