BOLTA
Enerji Haberleri

Araştırmacılar yeşil hidrojen için kompakt enerji santralleri geliştiriyor

Neo-PEC ortak araştırma projesi kapsamında, Fraunhofer’deki üç enstitüden araştırmacılar, güneş enerjisiyle son derece esnek hidrojen üretimi ve tedariğine olanak tanıyan modüler bir çözüm geliştirmek üzere bir araya geldi.

Fraunhofer Enstitüsü, tandem PEC modül çözümünün büyük, karmaşık ve maliyetli olan elektrolizörlere verimli bir alternatif sunduğunu belirtirken,  araştırmacılar, modülün aynı ünite içerisinde elektrik üretimi ve elektrolizin gerçekleştirilmesine olanak sağladığını ifade ediyor. Tandem hücreyi üretmek için uzmanlar, standart şamandıra veya levha camı her iki tarafına yüksek saflıkta yarı iletken malzemelerle kaplıyorlar ve bu da hidrojen verimini artırmalarına olanak sağlıyor. Fraunhofer Enstitüsü, modüle bağlı fotovoltaik elemanların sisteme ilave voltaj sağladığını, bunun da verimliliği artırırken aktiviteyi hızlandırdığını açıklıyor. Sonuç, yarım metrekarelik aktif yüzey alanına sahip bir reaktördür.

Yapılan açıklamada, “Şu anda, Avrupa koşullarında güneş ışığına maruz kalan tek bir modül, 100 metrekare üzerinde yılda 30 kilogramdan fazla hidrojen üretebilir. Bu verimle, bir hidrojen arabası örneğin 15.000 ila 20.000 kilometre yol kat edebilir” olduğu belirtiliyor.

Fraunhofer Seramik Teknolojileri ve Sistemleri Enstitüsü IKTS’de Hibrit Mikro Sistemler için Fonksiyonel Malzemeler grup müdürü olan Dr. Arno Görne, “Buhar fazını cam üzerinde sadece birkaç nanometre kalınlığında katmanlar oluşturmak için kullanıyoruz. İşlemde oluşturulan yapılar, optimize ettiğimiz gerçek malzeme özelliklerine ek olarak reaktör aktivitesi üzerinde büyük bir etkiye sahip.” diye açıklıyor.

#
Anasayfa      emisyon      Araştırmacılar yeşil hidrojen için kompakt enerji santralleri geliştiriyor

Araştırmacılar yeşil hidrojen için kompakt enerji santralleri geliştiriyor
Neo-PEC ortak araştırma projesi kapsamında, Fraunhofer’deki üç enstitüden araştırmacılar, güneş enerjisiyle son derece esnek hidrojen üretimi ve tedariğine olanak tanıyan mod…
Okumaya devam etmek için QR kodunu tarayın
2024-07-10
Enable Notifications OK No thanks