BOLTA
Enerji Haberleri

SunExpress, VCT Finlet ile Karbon Ayak İzini Azaltıyor

SunExpress_karbon_ayakizi

İnovatif Teknoloji ile Sürdürülebilirlik Adımları

Türk Hava Yolları ve Lufthansa’nın ortak kuruluşu SunExpress, Vortex Control Technologies (VCT) ile yaptığı anlaşma sayesinde Boeing 737-800 uçaklarında karbon ayak izini azaltmayı hedefliyor. Bu anlaşma ile SunExpress, VCT’nin Finlet teknolojisinin Avrupa’daki ilk müşterisi oldu. Uçağın arka gövdesine yerleştirilen ve hava akışını değiştirerek sürüklenmeyi azaltan bu küçük kanatçıklar, yakıt tüketimini ve karbon emisyonlarını azaltırken uçağın menzilini, tırmanma performansını ve seyir süresini artırıyor.

SunExpress, VCT Finlet ile Karbon Ayak İzini Azaltıyor Gil Morgan

Pilot Proje ve Genişleme Planları

İlk etapta SunExpress filosundaki beş adet 737-800 uçağına yerleştirilen ve Mayıs ayında hizmete giren Finlet’lerin, sonraki aşamada 25 uçağa kadar genişletilmesi planlanıyor. Bu genişleme ile yıllık yarım milyon galon yakıt tasarrufu ve yaklaşık 6 milyon kilogram karbon emisyonu azalması hedefleniyor. SunExpress Operasyon Direktörü Cemil Sayar, “Yakıt tüketimini azaltan bu teknoloji, uçağın menzilini uzatırken performansını ve seyir süresini de artırıyor. VCT ile gerçekleştirdiğimiz bu ortaklık, operasyonel verimlilik ve sürdürülebilirlik inisiyatiflerimizle karbon ayak izimizi azaltma konusundaki kararlılığımızın güçlü bir göstergesidir” dedi.

Uzun Süreli Tasarım Çalışmaları

VCT İcra Kurulu Başkanı Gil Morgan ise, “737-700, 800 ve 900ER uçaklarında Finlet’lerin sertifikasyonu, rüzgâr tüneli testleri, hesaplamalı akışkanlar dinamiği ve C-130, C-17 ve 737NG uçaklarında ABD Hava Kuvvetleri ve FAA tarafından yapılan kapsamlı uçuş testleri de dahil olmak üzere on yılı aşkın süredir devam eden tasarım çalışmalarının bir sonucudur. Avrupa’daki ilk iş ortağımız olan SunExpress’in operasyonel ve sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmasına katkı sağlamak için sabırsızlanıyoruz” dedi.

Geleceğe Yatırım

SunExpress ve VCT iş birliği, havacılık sektöründe çevresel sürdürülebilirliğe yönelik önemli bir adımı temsil ediyor. Finlet teknolojisinin genişletilmesiyle birlikte, SunExpress’in operasyonel verimliliğini artırması ve karbon emisyonlarını azaltması bekleniyor.

SunExpress, VCT Finlet ile Karbon Ayak İzini Azaltıyor yazısı ilk önce Enerji Bülteni üzerinde ortaya çıktı.

#
Anasayfa      Gil Morgan      SunExpress, VCT Finlet ile Karbon Ayak İzini Azaltıyor

SunExpress, VCT Finlet ile Karbon Ayak İzini Azaltıyor
İnovatif Teknoloji ile Sürdürülebilirlik Adımları Türk Hava Yolları ve Lufthansa’nın ortak kuruluşu SunExpress, Vortex Control Technologies (VCT) ile yaptığı anlaşma sayes…
Okumaya devam etmek için QR kodunu tarayın
2024-07-11
Enable Notifications OK No thanks