BOLTA
Enerji Haberleri

Rapor: Çin, dünyanın geri kalanından iki kat daha fazla yenilenebilir enerji geliştiriyor

Global Energy Monitor (GEM) verilerine göre, Çin, hâlihazırda yapım aşamasında olan 180 GW’lık şebeke ölçekli güneş enerjisi ve 159 GW’lık rüzgâr enerjisiyle, dünyanın geri kalanının toplamından iki kat daha fazla ve tüm Güney Kore’ye yetecek kadar enerjiyle yenilenebilir enerji geliştirmede küresel lider konumunu güçlendiriyor. GEM’in en son Global Solar Power Tracker raporu ve ve Küresel Rüzgâr Enerjisi Takipçisi güncellemelerine göre, inşaat aşamasına ulaşan 339 GW’lık kamu hizmeti ölçekli güneş ve rüzgâr, Çin’de önerilen tüm rüzgâr ve güneş enerjisi kapasitesinin üçte birini oluşturuyor ve bu oran, sadece yüzde 7 olan küresel inşaat oranını çok geride bırakıyor.

Çin geçtiğimiz yıl neredeyse iki kat daha fazla şebeke ölçeğinde güneş enerjisi ekledi ve rüzgâr enerjisi kapasitesi 2023’te diğer yıllara göre daha yüksek olacak. 2024’ün ilk çeyreği itibarıyla, Çin’in toplam şebeke ölçekli güneş ve rüzgâr kapasitesi 758 GW’a ulaştı, ancak Çin Elektrik Konseyi’nden alınan veriler, dağıtılmış güneş enerjisi de dahil olmak üzere toplam kapasitenin 1,120 GW olduğunu gösteriyor. Geçen yıl Çin, önceki üç yılın toplamından ve 2023 yılı için dünyanın geri kalanının toplamından daha fazla güneş enerjisi kurulumu gerçekleştirdi. Dağıtılmış güneş enerjisinin muazzam genişlemesiyle güneş enerjisi kapasitesi ilk kez 2022’de rüzgârı geride bıraktı ve aradaki fark önemli ölçüde büyüdü. Dağıtılmış güneş enerjisi, toplam güneş enerjisi kapasitesinin yüzde 41’ini oluşturuyor ve 2021’den bu yana merkezi güneş enerjisinden daha yüksek bir büyüme oranı kaydetti. Büyüme, daha düşük yatırım maliyetleri, kolay kurulum ve güçlü politika desteği ile güneş enerjisinin avantajlarına bağlanıyor ve piyasada daha popüler hale getiriliyor.

Rüzgâr tesislerinde de büyüme ikiye katlanırken, GEM’in Küresel Rüzgâr Enerjisi Takipçisi, 51’ten bu yana 2023 GW’lık bir rüzgâr kapasitesi artışı belgeledi; bu büyümenin kendisi, Amerika Birleşik Devletleri dışında herhangi bir ülkenin toplam işletme kapasitesini aşıyor. Şebeke ölçekli güneş enerjisi için inşaat öncesi ve duyurulan aşamalardaki toplam kapasite 387 GW’a, rüzgâr için ise 336 GW’a ulaşıyor. Bu, 503 ile 2025 yılları arasında devreye girecek olan yaklaşık 2030 GW toplam kapasiteye sahip ikinci ve üçüncü “mega rüzgâr ve güneş üsleri” dalgalarını içeriyor. Bu ilk dalgadaki 97 GW’ın çoğu, planlandığı gibi 2023’te faaliyete geçti ve Çin’in yeni işletme kapasitesinin üçte birini oluşturuyor ve bu da ikinci ve üçüncü dalgalar için umut verici bir geleceğe işaret ediyor.

#
Anasayfa      çin      Rapor: Çin, dünyanın geri kalanından iki kat daha fazla yenilenebilir enerji geliştiriyor

Rapor: Çin, dünyanın geri kalanından iki kat daha fazla yenilenebilir enerji geliştiriyor
Global Energy Monitor (GEM) verilerine göre, Çin, hâlihazırda yapım aşamasında olan 180 GW’lık şebeke ölçekli güneş enerjisi ve 159 GW’lık rüzgâr enerjisiyle, dünyanın geri k…
Okumaya devam etmek için QR kodunu tarayın
2024-07-12
Enable Notifications OK No thanks