BOLTA
Enerji Haberleri

Türkiye, yeşil ve dijital dönüşümle uluslararası yatırımları çekmeyi hedefliyor

AA’dan Emirhan Yılmaz’ın “Türkiye UDY Stratejisi”nden yaptığı derlemeye göre, yeşil dönüşüm kapsamında, yenilenebilir enerji üretiminin artırılması, iklim ve çevre dostu teknolojilerin yaygınlaştırılması ve yatırımcıların yeşil enerjiye erişiminin kolaylaştırılması sağlanacak.

Yeşil dönüşüm kapsamında, hidrojen yakıt hücreleri ve hidrojen temelli motorlara yönelik yatırımlar ve teknolojiler geliştirilecek. Yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı yeni kapasitelerin oluşturulması için gerekli yasal düzenlemeler Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunulacak. Yeni Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ihaleleri yapılacak ve deniz üstü YEKA projeleri geliştirilecek. Yatırımlar için ayrılabilecek Hazine arazileri, çevresel ve sosyal etkiler ile lojistik gereksinimler göz önünde bulundurularak belirlenecek.

Türkiye’nin yeşil dönüşüm sürecini desteklemek amacıyla, tüm atıkların insan sağlığına ve çevreye olan zararlı etkilerinin en aza indirilmesi için gerekli tedbirler alınacak ve Ulusal Döngüsel Ekonomi Eylem Planı hazırlanacak. Türkiye, Avrupa Yeşil Mutabakatı gibi uluslararası standartları takip ederek, üretim ve ticarete yönelik gerekli düzenlemeleri hayata geçirecek. Sürdürülebilirlik ve emisyon verilerinin standardizasyonu sağlanarak, bu veriler kamuoyuna sunulacak. Ayrıca, sürdürülebilir ekonomik faaliyetlerin tanımlanmasına yönelik ulusal taksonomi ve ilgili mevzuat hazırlanacak.

Yeşil dönüşüm teknolojilerinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması amacıyla Ar-Ge faaliyetleri ve teknoloji transferi desteklenecek. Enerji verimliliği yüksek teknolojik yatırımların Türkiye’ye çekilmesi için enerji yoğun sektörlere öncelik verilecek. Sıfır kirlilik hedefine yönelik olarak emisyonlarını azaltan tesisler, temiz üretim sertifikası ile ödüllendirilecek. Türkiye, yeşil finansmanın gelişimini sağlamak ve ekosistemi güçlendirmek amacıyla ulusal karbon fiyatlandırma mekanizmaları oluşturacak.

AB ile uyumlu bir Emisyon Ticaret Sistemi (ETS) uygulanacak ve sosyal etki tahvilleri ile mavi bonolar gibi “etki yatırımı” araçları geliştirilecek. Bu kapsamda, Türkiye’nin dijital dönüşüm sürecini desteklemek için uluslararası standartlar, veri politikaları ve yasal düzenlemeler takip edilerek gerekli düzenlemeler hayata geçirilecek.

#
Anasayfa      dijital dönüşün      Türkiye, yeşil ve dijital dönüşümle uluslararası yatırımları çekmeyi hedefliyor

Türkiye, yeşil ve dijital dönüşümle uluslararası yatırımları çekmeyi hedefliyor
AA’dan Emirhan Yılmaz’ın “Türkiye UDY Stratejisi”nden yaptığı derlemeye göre, yeşil dönüşüm kapsamında, yenilenebilir enerji üretiminin artırılması, iklim ve çevre dostu tekn…
Okumaya devam etmek için QR kodunu tarayın
2024-08-02
Enable Notifications OK No thanks