BOLTA
Enerji Haberleri

Tekfen Mühendislik: 40 Yıllık Deneyimle Global Arenada Büyüme Hedefi

tekfen_muhendislik

Türkiye’nin Yapılanma Sürecine Katkılar

1984 yılında kurulan Tekfen Mühendislik, otoyol, raylı sistemler, rafineri ve petrokimya tesisleri gibi projelerde Türkiye’nin yapılanma sürecinde öncü rol oynadı. Yurt dışına taşıdığı deneyimiyle global arenada da büyümesini sürdüren Tekfen Mühendislik, son 5 yılda ortalama 80’den fazla projeyi aynı anda yürüttü. Şirket, karbonsuz ve döngüsel ekonomi, ileri dönüşüm, karbon alternatifi enerjiler ve çevre teknolojileri konularına odaklanarak yeşil dönüşüm projelerine ağırlık verecek. Bu alanda sahip olduğu tecrübeyle Avrupa’daki endüstriyel tesislerin yeşil dönüşümünde önemli bir rol almayı planlayan Tekfen Mühendislik, İngiltere Shotton, Kenya Mombasa ve ABD Georgia eyaletinde açtığı ofislerle 40 yıllık deneyimini farklı coğrafyalara taşıyacak.

Uzmanlık ve Başarılarla Dolu Geçmiş

Tekfen Mühendislik, rafineri, petrokimya tesisleri, terminaller, enerji santral projeleri ve büyük açıklıklı köprüler gibi altyapı projeleriyle Türkiye’nin yapılanma sürecinde önemli rol üstlendi. Şirketin Genel Müdürü Metin Zağyapan, BOTAŞ Ceyhan Terminali, Kerkük-Yumurtalık Boru Hattı, Tarsus-Adana-Gaziantep Otoyolu ve Afşin-Elbistan Termik Santrali gibi projelerin ülkemiz adına büyük önem taşıdığını belirtti. Tekfen Mühendislik, 1990’larda rafineri tasarımları, kapasite artışı projeleri ve Tübitak MAM Tesisleri’nin Master Planı gibi projelerde yer aldı. 2000’lerde İstanbul Olimpiyat Stadı, Bakü Tiflis Ceyhan Boru Hattı, Tüpraş Rafinerileri ve İstanbul Metro Master Planı gibi önemli projelere imza attı. 2010’larda ise Tüpraş’ın Residium Upgrade, SOCAR’ın STAR Rafinerisi ve TANAP Boru Hattı gibi projelerde Tekfen İnşaat’a mühendislik desteği verdi.

tekfen muhendislik Metin Zagyapan Tekfen Mühendislik: 40 Yıllık Deneyimle Global Arenada Büyüme Hedefi Elektrik

Yeni Ofisler ve Global Genişleme

Tekfen Mühendislik, stratejik plan dahilinde savunma ve havacılık sanayi, dijital çözümler, akıllı şehirler, metrolar, geniş açıklıklı köprüler, enerji ve rafineri alanlarında dünya çapında lisansör ve teknoloji sağlayıcılarla yeni projeler almaya odaklanıyor. Şirket, Azerbaycan ve Katar’da bilinirliğini artırdı ve Bakü ofisi tüm Kafkasya’da iş geliştirme kabiliyetine erişti. İngiltere Shotton ve Kenya Mombasa ofisleri, proje yönetim danışmanlık (PMC) faaliyetlerini artırmak için önemli roller üstleniyor. ABD’nin Georgia eyaletinde açılan yeni ofis ise Kuzey Amerika pazarına yönelik beklentileri karşılamayı hedefliyor. Tekfen Mühendislik, Doğu Avrupa’da mühendislik ve iş birliği fırsatlarını değerlendirerek Polonya, Romanya ve Bosna Hersek gibi ülkelerde de projelere katılmayı planlıyor.

Dijitalleşme ve Yeşil Dönüşüm

Tekfen Mühendislik, dijital çözümler ve çevre teknolojilerinin tasarımı konusuna odaklanarak Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı, karbon ayak izini azaltıcı teknolojiler, hidrojen teknolojileri, karbon yakalama ve depolama gibi alanlarda hizmet veriyor. Dijital Çözümler Bölümü’nü kurarak bu yöndeki yetkinliklerini geliştiren şirket, 2018 yılından itibaren karbonsuz ve döngüsel ekonomi, ileri dönüşüm ve karbon alternatifi enerjiler konusunda çalışmalarına başladı. Plastik dönüşümü, sürdürülebilir havacılık yakıtları, karbon yakalama ve yeşil hidrojen gibi teknolojiler üzerinde çalışarak Avrupa’daki endüstriyel tesislerin yeşil dönüşümünde önemli bir rol üstlenmeyi hedefliyor.

Yeşil Dönüşüm Liderliği

Metin Zağyapan, Tekfen Mühendislik’in Yeşil Mutabakat çerçevesinde karbonsuz ve döngüsel ekonomi, ileri dönüşüm, karbon alternatifi enerjiler ve çevre teknolojileri konusunda çalışmalarına devam ettiğini belirtti. Şirket, tesislerin ciddi proses değişiklikleri ve tesis yatırımları yaparak ileri mühendislik çalışmaları gerektireceğini önceden öngördü. Bu kapsamda plastik dönüşümü, sürdürülebilir havacılık yakıtları, karbon yakalama ve yeşil hidrojen teknolojileri gibi alanlarda aktif stratejik aksiyonlar alarak Avrupa’daki endüstriyel tesislerin yeşil dönüşümünde lider olmayı hedefliyor.

Tekfen Mühendislik: 40 Yıllık Deneyimle Global Arenada Büyüme Hedefi yazısı ilk önce Enerji Bülteni üzerinde ortaya çıktı.

#
Anasayfa      Elektrik      Tekfen Mühendislik: 40 Yıllık Deneyimle Global Arenada Büyüme Hedefi

Tekfen Mühendislik: 40 Yıllık Deneyimle Global Arenada Büyüme Hedefi
Türkiye’nin Yapılanma Sürecine Katkılar 1984 yılında kurulan Tekfen Mühendislik, otoyol, raylı sistemler, rafineri ve petrokimya tesisleri gibi projelerde Türkiye’nin yapı…
Okumaya devam etmek için QR kodunu tarayın
2024-08-05
Enable Notifications OK No thanks