BOLTA
Enerji Haberleri

Kalyon Enerji’den Türkiye’nin En Büyük İkinci Güneş Enerjisi Santrali

Kalyon_Karapinar_GES_Scada_Binasi

600 Bin Kişilik Bir Şehrin Elektrik İhtiyacını Karşılayacak Büyük Proje

Kalyon Enerji, Türkiye’nin en büyük ikinci güneş enerjisi santralini kurmak için yurt dışından önemli bir finansman sağladı. İngiltere merkezli Standard Chartered Bankası’ndan Birleşik Krallık’ın UKEF ve Polonya’nın KUKE kuruluşlarının garantörlüğünde 249 milyon euro değerinde kredi alındı.

Sürdürülebilir Enerji ve Toplumsal Fayda

Kalyon Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Elvan, sağlanan bu kredinin, şirketin UKEF ile Türkiye’deki ikinci iş birliği olduğunu belirtti. Elvan, bu yeşil finansmanla sadece sürdürülebilir enerji çözümleri sunmakla kalmadıklarını, aynı zamanda istihdam yaratarak toplumsal fayda sağlayan projeler geliştirdiklerini ve Türkiye’nin enerji bağımsızlığına katkıda bulunduklarını vurguladı.

Döviz Kazandırıcı Yatırımlar

Şu an yıllık 300 milyon dolar döviz kazandıran Kalyon Enerji, devam eden yeni güneş enerjisi santrali (GES) ve rüzgar enerjisi santrali (RES) projelerinin bu yıl içinde tamamlanmasıyla birlikte, bu rakamı 450 milyon dolara çıkarmayı hedefliyor.

Lutfu elvan Kalyon Enerji’den Türkiye’nin En Büyük İkinci Güneş Enerjisi Santrali Elektrik

Türkiye’nin Enerji Bağımsızlığına Katkı

Kalyon Enerji, Türkiye’nin enerji bağımsızlığına yönelik projeleriyle dikkat çekerken, uluslararası alanda da başarılarına yenilerini ekliyor. Daha önce Avrupa’nın en büyük güneş enerjisi santrali olan Kalyon Karapınar GES projesi için UKEF garantörlüğünde 291 milyon dolar finansman sağlamıştı. Bu finansman, UKEF’in bugüne kadar sağladığı en büyük kredi olarak kayıtlara geçti.

390 MWp Kapasiteli Yeni GES Projesi

Kalyon Enerji, Türkiye’nin en büyük ikinci güneş enerjisi santralini kurma çalışmalarını hızla sürdürüyor. Niğde, Gaziantep ve Şanlıurfa’da toplam 390 MWp elektrik üretim kapasitesine sahip olacak bu proje için sağlanan kredi, uluslararası finans kuruluşlarının Türkiye ve Kalyon Holding’e duyduğu güvenin bir göstergesi olarak kabul ediliyor. Bu yeni finansmanla, Kalyon Enerji toplamda 565 milyon dolar tutarında dış kaynağın Türkiye’ye girişini sağlamış oldu.

Projenin Türkiye İçin Önemi

Niğde, Gaziantep ve Şanlıurfa’daki yedi farklı bölgede, toplam 600 hektarlık bir alanda kurulacak güneş enerjisi santralleri, tamamlandığında 600 bin nüfuslu bir şehrin elektrik ihtiyacını karşılayabilecek kapasitede yenilenebilir enerji üretecek. Proje, Türkiye’nin yenilenebilir enerji kaynaklarına erişimini artırarak, 2053 yılı net sıfır karbon salınımı hedeflerine katkıda bulunacak. Ayrıca, Türkiye’nin toplam kurulu elektrik kapasitesi içindeki yenilenebilir enerjinin payını %54’e yükseltecek.

Kalyon Enerji’nin Uluslararası Başarıları

Kalyon Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Elvan, Kalyon Karapınar GES projesi ile Avrupa’nın en büyük güneş enerjisi santralini Türkiye’ye kazandırmanın gururunu yaşadıklarını ve bu projeyle birçok uluslararası ödül aldıklarını hatırlattı. Karapınar GES’in finansman çözümü, 2022 Adam Smith “En İyi Finansman Çözümü” ödülüne layık görüldü. Bu proje ayrıca IJGlobal, GTR, IFLR, PFI, Proximo ve EMEA gibi uluslararası organizasyonlardan da toplamda sekiz ödül kazandı.

249 Milyon Euro Değerinde Yeşil Kredi

Lütfi Elvan, UKEF, KUKE ve Standard Chartered Bank ile 12 yıl vadeli 249 milyon euro tutarında yeşil kredi anlaşmasının, türünün ilk örneği olduğunu belirtti. Elvan, %90’ın üzerinde yerli üretim yapabilen entegre bir güneş paneli üretim fabrikasına sahip olmalarının bu krediyi mümkün kıldığını ifade etti. Sağlanan bu yeşil kredi, Türkiye’nin karbon emisyonunu azaltma ve sıfır karbon hedeflerine ulaşma çabalarına doğrudan katkı sağlayacak projelere yönlendirilecek. Ayrıca, bu kredi, Türkiye’nin çevre ve toplum gelişimine olan katkılarının ve uluslararası sürdürülebilirlik kriterlerine uyumunun bir takdiri olarak görülüyor.

Kalyon Enerji’den Türkiye’nin En Büyük İkinci Güneş Enerjisi Santrali yazısı ilk önce Enerji Bülteni üzerinde ortaya çıktı.

#
Anasayfa      Elektrik      Kalyon Enerji’den Türkiye’nin En Büyük İkinci Güneş Enerjisi Santrali

Kalyon Enerji’den Türkiye’nin En Büyük İkinci Güneş Enerjisi Santrali
600 Bin Kişilik Bir Şehrin Elektrik İhtiyacını Karşılayacak Büyük Proje Kalyon Enerji, Türkiye’nin en büyük ikinci güneş enerjisi santralini kurmak için yurt dışından önem…
Okumaya devam etmek için QR kodunu tarayın
2024-08-12
Enable Notifications OK No thanks