BOLTA
Enerji Haberleri

Araştırma: Enerji depolamalı güneş enerjisi sistemleri kömür ve gaz santrallerinden daha ucuz

Almanya’nın elektrik üretim maliyetlerini 2010 yılından bu yana düzenli olarak hesaplayan Fraunhofer Güneş Enerjisi Sistemleri Enstitüsü (İMKB), ilk kez tarımsal fotovoltaikler, hidrojen santralleri ve yeni nükleer santraller için elektrik üretim maliyetlerini de hesapladı.

İMKB araştırmasına göre, Almanya’da elektrik üretmek için en uygun maliyetli santraller, yere monteli fotovoltaik sistemler ve karadaki rüzgâr türbinleridir. Bunlarda kWh saat başına maliyetler 4,1 ile 9,2 sent arasındadır. Ancak fotvoltaik batarya sistemlerinde elektrik üretim maliyetleri önemli ölçüde daha fazla değişiklik gösterir.  İMKB’ye göre bunun nedeni, kWh başına ortalama 400 ila 1.000 avro arasında değişen pil sistemleri arasındaki büyük fiyat farklarından kaynaklanıyor. Ancak genel olarak fotovoltaik sistemleri için farklı satın alma maliyetleri de bu güçlü dalgalanmalara yol açmaktadır. Bu, bu sistemlerin kWh başına 6,0 ila 22,5 sent elektrik üretim maliyetine sahip olduğu anlamına geliyor.

Fraunhofer ISE’de Enerji Sistemi Analiz Departmanı Başkanı ve çalışmanın baş yazarı Dr. Christoph Kost, “Bu hesaplamalar, Almanya’da şu anda zemine monteli fotovoltaik sistemleri, rüzgâr santralleri ve sabit akü depolama sistemlerinin birleşiminden oluşan büyük ölçekli projelerin iyi yatırımlar olduğunu gösteriyor.” diye açıklıyor.

Enerji depolamalı güneş enerjisi sistemlerinde, fotovoltaik sisteminin boyutu ve bataryası da elektrik üretim maliyetleri açısından çok önemlidir. Pil depolama alanı ne kadar büyük olursa, üretim maliyetlerindeki dalgalanma da o kadar az olur. Daha küçük fotovoltaik sistemleri için elektrik üretim maliyetleri, akünün boyutuna bağlı olarak kWh başına 7,7 sent ile 26,7 sent arasında değişebiliyor. Açık alanlardaki daha büyük sistemlerde dalgalanma önemli ölçüde azalıyor ve kWh başına yalnızca 5,1 ila 10,8 sent arasında kalıyor.

Fraunhofer ISE’deki araştırmacılar, küçük çatı sistemleri için elektrik üretim maliyetlerinde de iyi gelişmeler olduğunu doğruluyorlar. Bu nedenle, bu tür bir üretimin üretim maliyetlerinin 2045 yılında kWh başına 4,9 ila 10,4 sent arasında olacağını tahmin ediyorlar. Yere monte güneş enerjisi sistemleri için ise maliyetler kWh başına 3,1 ila 5,0 sent arasında olabilir.

#
Anasayfa      batarya depolamalı güneş enerjisi      Araştırma: Enerji depolamalı güneş enerjisi sistemleri kömür ve gaz santrallerinden daha ucuz

Araştırma: Enerji depolamalı güneş enerjisi sistemleri kömür ve gaz santrallerinden daha ucuz
Almanya’nın elektrik üretim maliyetlerini 2010 yılından bu yana düzenli olarak hesaplayan Fraunhofer Güneş Enerjisi Sistemleri Enstitüsü (İMKB), ilk kez tarımsal fotovoltaikl…
Okumaya devam etmek için QR kodunu tarayın
2024-08-14
Enable Notifications OK No thanks