BOLTA
Enerji Haberleri

Kompakt şehirlerin emisyon tasarrufu potansiyeli

Şehirler karbon nötrlüğe geçişte önemli bir rol oynar. Her şehrin kendine özgü düzeni, endüstrileri, enerji kullanımı ve ekonomik faaliyetleri nedeniyle karbon emisyonları önemli ölçüde değişebilir. Etkili stratejiler, emisyonların şehirler içinde nasıl dağıldığını anlamayı gerektirir. Mevcut yöntemler genellikle üretim tabanlı emisyonları ölçmek için istatistiksel verilere ve küresel ortalamalara güvenir, şehirler içindeki emisyon konumlarına dair çok az içgörü sağlar ve mal ve hizmetlerden kaynaklanan tüketim tabanlı emisyonları ihmal eder. Bu tüketim tabanlı emisyonların çok faktörlü yapıları nedeniyle ölçülmesi ve kontrol edilmesi karmaşıktır.

Bu sorunu ele almak için Pusan ​​Ulusal Üniversitesi’nden Profesör Juchul Jung liderliğindeki bir grup araştırmacı, farklı kentsel formların karbon emisyonlarını nasıl etkilediğini incelemek üzere bir çalışma yürüttü. Environment and Planning B: Urban Analytics and City Science’da yayınlanan çalışmaları , kompakt şehirlerin tüketime dayalı karbon emisyonları üzerindeki etkisine ışık tutuyor. Araştırmacılar, gece uydu görüntülerini kullanarak karbon emisyonlarını oldukça ayrıntılı bir düzeyde tahmin ettiler, piksel düzeyindeki tüketime dayalı emisyonlara odaklandılar ve kentsel karbon ayak izlerinin daha doğru bir resmini sundular. Çalışma, yüksek yoğunluk, karma arazi kullanımı ve verimli toplu taşıma ile karakterize edilen kompakt şehirlerin önemli ölçüde daha düşük karbon emisyonu ürettiğini buldu.

Prof. Jung, ” İlk başta düşündüğümüzün aksine, daha kompakt şehirler yürüme ve toplu taşıma kullanımı gibi daha çevre dostu davranışları teşvik ederek arabalara olan bağımlılığı azaltır ve genel seyahat mesafelerini kısaltır.” diyor. Buna karşılık, düşük yoğunluklu gelişmelere ve zayıf arazi kullanım karışımına sahip genişleyen şehirler, büyük ölçüde otomobillere ve daha uzun seyahat mesafelerine olan daha fazla bağımlılık nedeniyle en yüksek karbon emisyonlarını gösterdi.

Kompakt şehirler ve faydaları etrafındaki tartışmalar yıllardır devam ediyor. Prof. Jung, “ Akıllı büyüme, kompakt gelişimi destekleyen bir kentsel planlama teorisinin örneğidir. Konut, ulaşım, arazi kullanımı ve çevre sağlığı gibi unsurları entegre ederek doğal alanları koruyan ve iklim değişikliğinin etkilerini azaltan yüksek yoğunluklu, yaya dostu topluluklar yaratır.” diye ekliyor.

Araştırmaya göre, bu teori, kompakt gelişimin yol sıkışıklığını ve emisyonları artırabileceğini ve verimliliği konusunda endişelere yol açabileceğini öne süren argümanlarla çelişiyor. Üretim ve tüketime dayalı karbon emisyonları arasında ayrım yapmak, kentsel formların emisyonları nasıl etkilediğine dair daha net bir anlayış sağlar. Kompakt şehir gelişiminin karbon nötrlüğüne ulaşmak için çok önemli olduğu argümanını destekler. Seul ve Busan’ın merkezindeki mahalleler gibi karma kullanımlı gelişmelerle karakterize edilen alanlar, yürümeyi ve toplu taşımayı teşvik eder. Bu, arabalara olan bağımlılığı azaltır ve genel emisyonları düşürür.

Çalışma, kompakt şehir tasarımlarının, daha düşük altyapı maliyetleri, daha düşük enerji tüketimi, iyileştirilmiş hava kalitesi, artan fiziksel aktivite, olanaklara gelişmiş erişim, daha kısa işe gidiş gelişler ve genel olarak daha yüksek bir yaşam kalitesi ile sürdürülebilir kentsel yaşama yol açtığı bir gelecek vaat ediyor. Karma kullanımlı mahalleleri savunarak, kentsel politikalar daha sağlıklı, daha verimli ve keyifli şehir ortamlarına giden yolu açabilir.

#
Anasayfa      Dünya      Kompakt şehirlerin emisyon tasarrufu potansiyeli

Kompakt şehirlerin emisyon tasarrufu potansiyeli
Şehirler karbon nötrlüğe geçişte önemli bir rol oynar. Her şehrin kendine özgü düzeni, endüstrileri, enerji kullanımı ve ekonomik faaliyetleri nedeniyle karbon emisyonları ön…
Okumaya devam etmek için QR kodunu tarayın
2024-08-14
Enable Notifications OK No thanks