BOLTA
Enerji Haberleri

BM Genel Sekreteri, yükselen deniz seviyeleri konusunda uyararak fosil yakıt kullanımının aşamalı olarak durdurulması çağrısı yaptı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri António Guterres, Tonga’nın başkenti Nuku’alofa’da düzenlenen Pasifik Adaları liderler zirvesinde, küresel ısınmanın okyanus seviyelerinde yarattığı tehlikelere dikkat çekti. Guterres, deniz seviyelerinin hızla yükseldiğini ve bu durumun insanlığın sebep olduğu bir kriz olduğunu belirterek, “Bu, akıl almaz bir durum: Yükselen denizler, tamamen insan eliyle yaratılan bir felaket. Yakında, bu felaketi durduracak hiçbir çıkış yolu kalmayacak” şeklinde uyarılarda bulundu.

Guterres, Pasifik bölgesinin korunmasının tüm dünyayı kurtarmak anlamına geleceğini vurgulayarak, uluslararası toplumu acilen harekete geçmeye çağırarak, “Eğer Pasifik’i kurtarırsak, kendimizi de kurtarırız. Dünya, daha fazla zaman kaybetmeden bu yardım çağrısına yanıt vermeli.” dedi.

Dünya genelinde deniz seviyelerinin son 3 bin yılın en hızlı artışını yaşadığını hatırlatan BM Genel Sekreteri, “Okyanuslar taşma noktasına geldi ve bu durumun sonuçları felaket olacaktır.” ifadesini kullandı. Bunun ana nedeninin, büyük ölçüde fosil yakıtların yakılmasıyla artan sera gazları olduğunu belirten Guterres, “Gezegenimiz adeta kavruluyor ve denizler bu ısının büyük kısmını soğuruyor.” dedi.

Guterres ayrıca, BM’nin yayınladığı iki yeni raporun altını çizdi: Dünya Meteoroloji Örgütü’nün “Güneybatı Pasifik’te İklim Durumu” raporu ve BM İklim Eylem Ekibi’nin “Isınan Bir Dünyada Dalgalanan Denizler” raporu. Bu raporlarda, okyanuslardaki değişimlerin hızlandığı ve yıkıcı etkilere yol açtığı vurgulanıyor.

Pasifik Adaları’nın özellikle yüksek risk altında olduğunu belirten Guterres, bu bölgede deniz seviyelerinin küresel ortalamanın üzerinde arttığını ve son otuz yılda dünya genelindeki artışın iki katını aştığını ifade etti. Adaların çoğunun deniz seviyesinden sadece bir ila iki metre yüksekte bulunduğuna ve halkın yüzde 90’ının kıyıya 5 kilometreden daha yakın bir alanda yaşadığına dikkat çekti.

Eğer emisyonlar büyük ölçüde azaltılmazsa, Pasifik Adaları’nda bu yüzyılın ortasına kadar deniz seviyesinin en az 15 santimetre daha yükseleceğini ve bazı bölgelerde yılda 30 günden fazla sürecek kıyı taşkınları yaşanacağını öngören Guterres, küresel liderlere acilen harekete geçme çağrısı yaptı. Guterres, fosil yakıtların aşamalı olarak bırakılması ve iklim adaptasyonu için yatırımların artırılması gerektiğini ve özellikle Grönland ve Batı Antarktika buzullarının geri döndürülemez bir şekilde erimesini önlemek için, küresel ısınmanın 1,5 santigrat derece ile sınırlandırılması gerektiğini ifade etti.

Son olarak, Guterres, dünya genelindeki emisyonların yüzde 80’inden sorumlu olan G20 ülkelerini, mevcut en iyi teknolojileri kullanarak ve finansal kaynakları harekete geçirerek, 2030 yılına kadar emisyonlarda köklü bir azalma sağlamak için acil adımlar atmaya çağırdı. Aksi takdirde, geri dönülemez ve yıkıcı sonuçları olan bir krizin kaçınılmaz olacağı konusunda uyardı.

#
Anasayfa      Antonio Guterres      BM Genel Sekreteri, yükselen deniz seviyeleri konusunda uyararak fosil yakıt kullanımının aşamalı olarak durdurulması çağrısı yaptı

BM Genel Sekreteri, yükselen deniz seviyeleri konusunda uyararak fosil yakıt kullanımının aşamalı olarak durdurulması çağrısı yaptı
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri António Guterres, Tonga’nın başkenti Nuku’alofa’da düzenlenen Pasifik Adaları liderler zirvesinde, küresel ısınmanın okyanus seviyele…
Okumaya devam etmek için QR kodunu tarayın
2024-08-28
Enable Notifications OK No thanks