BOLTA
Enerji Haberleri

BNEF: Yenilenebilir enerji sektörü 2024’ün ilk yarısında 313 milyar dolar yeni yatırımla ivmesini koruyor

BloombergNEF’in (BNEF) yeni raporlarına göre, sıfır karbon kaynakları ilk kez 2023’te dünyanın ürettiği elektriğin yüzde 40’ından fazlasını oluşturdu. Hidroelektrik yüzde 14,7’yi oluştururken, rüzgâr ve güneş yüzde 13,9 ile neredeyse aynı oranda katkıda bulundu. Nükleerin payı ise yüzde yüzde 9,4’tü.

BNEF tarafından yayımlanan “Power Transition Trends 2024” ve “Renewable Energy Investment Tracker 2024” raporları, temiz enerjiye doğru ivmenin de arttığını, rüzgâr ve güneşin 2023’te net yeni güç kapasitesi eklemelerinin yaklaşık yüzde 91’ini temsil ettiğini ve kömür ve gaz da dahil olmak üzere fosil yakıtların net yeni inşaatların şimdiye kadar ki en düşük seviye olan yalnızca yüzde 6’sını temsil ettiğini gösteriyor.

Ayrıca, yenilenebilir enerji projeleri yılın ilk yarısında 2023’ün ilk yarısıyla aynı seviyede 313 milyar dolarlık yeni yatırım sağladı. Daha ucuz ekipmanlar sayesinde yüzde 4’lük bir düşüş görülmesine rağmen Çin, yeni yenilenebilir enerji yatırımlarına hâkim olmaya devam ediyor. ABD, 2024’ün ilk yarısında ikinci en büyük pazardı ve Enflasyon Azaltma Yasası’nın kabul edilmesinden bu yana altı aylık yatırım seviyeleri yüzde 63 arttı. Pakistan, geçen yılın aynı döneminde 14. sırada yer alırken, yeni güneş enerjisi yatırımı için beşinci en büyük pazar haline geldi.

Power Transition Trends 2024’ün baş yazarı Sofia Maia, “Yenilenebilir enerjide birkaç yıl öncesine kıyasla bir adım değişikliği gördük. Artık bunun, nereye giderseniz gidin, yeni güç üretiminin en büyük kaynağı olduğuna dair hiçbir şüphe yok.” açıklamasını yaptı.

Rapora göre, toplam küresel güç üretim kapasitesi 2023’te 8,9 TW’a ulaştı. Rüzgâr enerjisi tek başına artık 1 TW kurulu kapasiteye denk geliyor ve bu tarihi bir dönüm noktası. Ancak rüzgâr sektörünün başarısı, 2023’te net 428 GW güneş kapasitesi eklenerek, yıllık bazda yüzde 76 artışla, toplam küresel kurulu güneş filosunun 1,6 TW’a ulaşmasıyla artan güneş enerjisi dağıtımı tarafından gölgede kalıyor. On ekonomi, 2023’te toplam yenilenebilir enerji üretiminin neredeyse dörtte üçünü oluşturdu. Çin, geçen yıl tüm küresel yenilenebilir enerji üretiminin neredeyse üçte birini gerçekleştirerek, on yıldır olduğu gibi, bir sonraki en yakın rakibinin çok üzerinde durdu. ABD, Brezilya, Kanada ve Hindistan, geçen yıl dünyanın yenilenebilir üretiminin yüzde 60’ını gerçekleştirerek ilk beşi tamamladı.

“Hükümetlerin odak noktası rüzgâr ve güneş enerjisi gelişimini basitleştirmek olmalı”

2024’ün ilk yarısında küresel yenilenebilir enerji yatırımları 313 milyar dolar seviyesinde seyrediyor ve bu rakam önceki altı ayda takip edilen yatırımdan düşük olsa da, 2023’ün ilk yarısındaki rakamlarla örtüşüyor. Bu da sektörün bir bütün olarak ivmesini koruduğunu gösteriyor.

Renewable Energy Investment Tracker’ın baş yazarı Meredith Annex, “Petrol devleri yenilenebilir enerjiye odaklanmalarını azaltıyor olabilir, ancak bu küresel yatırımda bir azalmaya yol açmadı. Eğer projeler hazır ve ilerleyebilecek durumdaysa, sermayenin geleceği açık. Odak noktası dünya çapında rüzgâr ve güneş enerjisi gelişimini basitleştirmek olmalı.” açıklamasını yapıyor.

BNEF’in araştırması, güneş ve rüzgârın 2024’te şimdiye kadar farklı performans gösterdiğini gösteriyor. 2024’ün ilk yarısında güneş yatırımı, kamu ölçeğinde ve küçük ölçekli varlıklar için 221 milyar dolara ulaşarak yıllık bazda artışını sürdürdü. Ancak, daha ucuz modüllerin aynı kapasite miktarının daha az yatırım gerektirmesi ve bazı pazarlarda şebeke darboğazlarının oluşmaya başlamasıyla büyüme oranının yavaşlama belirtileri gösterdiği görülüyor.

2024’ün ilk yarısındaki rüzgâr yatırımı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11 düşüşle 90,7 milyar dolara ulaştı. Yatırımların büyük ölçüde hükümet liderliğindeki açık artırma takvimleri tarafından yönlendirildiği açık deniz rüzgârı özellikle düşüşteydi. Ayrıca, kara rüzgârı izinler ve şebekeye bağlantıları konusunda sık sık zorluklarla karşı karşıya. Rüzgâr projeleri hala ilerliyor, ancak sektör güneş enerjisiyle aynı dağıtım adımını yakalamakta zorlandı.

#
Anasayfa      BNEF      BNEF: Yenilenebilir enerji sektörü 2024’ün ilk yarısında 313 milyar dolar yeni yatırımla ivmesini koruyor

BNEF: Yenilenebilir enerji sektörü 2024’ün ilk yarısında 313 milyar dolar yeni yatırımla ivmesini koruyor
BloombergNEF’in (BNEF) yeni raporlarına göre, sıfır karbon kaynakları ilk kez 2023’te dünyanın ürettiği elektriğin yüzde 40’ından fazlasını oluşturdu. Hidroelektrik yüzde 14,…
Okumaya devam etmek için QR kodunu tarayın
2024-08-28
Enable Notifications OK No thanks