BOLTA
Enerji Haberleri

Çin’de kömür santrali izinlerindeki düşüşe karşın inşaatlar hız kesmeden devam ediyor

Global Energy Monitor (GEM) ve Enerji ve Temiz Hava Araştırmaları Merkezi (CREA) tarafından yayımlanan yeni bir rapora göre, Çin’de 2024 yılının ikinci çeyreğinde kömür santrali izinlerinde önemli bir düşüş gözlemlendi. Ancak bu düşüşe rağmen, mevcut projelerin inşaatı hızla devam ediyor. 2023 yılında kömür santrallerine verilen izinlerde yaşanan patlama sonrasında, Çin hükümeti 2024’ün ikinci çeyreğinde kömür santrali projelerine yeni izinler konusunda frene bastı.

Raporda, 2024 yılının ikinci çeyreğinde yalnızca 10 GW’lık yeni kömür santrali projesine izin verildiği belirtiliyor. Bu rakam, bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 63 oranında bir düşüşe işaret ediyor. Ancak, kömür santrali inşaatlarındaki mevcut hız, Çin’in kömür enerjisine olan bağımlılığının devam ettiğini gösteriyor. GEM verilerine göre, 2024’ün ikinci çeyreğinde toplamda 50 GW’lık kömür santrali inşaatına başlandı. Bu durum, Çin’in kısa vadede kömürden vazgeçmeyi düşünmediğinin bir göstergesi olarak değerlendiriliyor.

Raporda ayrıca, Çin’in kömür bağımlılığını azaltma hedeflerine ulaşabilmesi için daha güçlü ve kararlı adımlar atması gerektiği vurgulanıyor. Özellikle yenilenebilir enerji yatırımlarının artırılması, kömür santrallerine verilen izinlerin kademeli olarak azaltılması ve mevcut kömür santrallerinin kapatılmasının önemine dikkat çekiliyor. Uzmanlar, Çin’in bu alanda atacağı adımların, küresel iklim hedeflerine ulaşılmasında kritik bir rol oynayacağını belirtiyor.

Raporun baş yazarı ve CREA Çin Analisti Qi Qin, “Temiz enerjinin geliştirilmesi, Çin hükümetinin kömür enerjisi üretimini ve karbon emisyonlarını azaltmak için daha iddialı hedefler belirlemesini sağlıyor. Çin’in politikalarında fosil yakıt emisyonlarının artmasına izin vermeyi bırakması gerekiyor. Enerji güvenliği, kömür yakmak yerine temiz enerji ve daha esnek, piyasa odaklı bir elektrik şebekesi aracılığıyla sağlanmalıdır.” açıklamasını yapıyor.

#
Anasayfa      çin      Çin’de kömür santrali izinlerindeki düşüşe karşın inşaatlar hız kesmeden devam ediyor

Çin’de kömür santrali izinlerindeki düşüşe karşın inşaatlar hız kesmeden devam ediyor
Global Energy Monitor (GEM) ve Enerji ve Temiz Hava Araştırmaları Merkezi (CREA) tarafından yayımlanan yeni bir rapora göre, Çin’de 2024 yılının ikinci çeyreğinde kömür santr…
Okumaya devam etmek için QR kodunu tarayın
2024-08-29
Enable Notifications OK No thanks