BOLTA
Enerji Haberleri

OPEC: 2050’ye kadar petrol talebinde zirve beklenmiyor

OPEC, küresel petrol talebinde zirveye ulaşılmayacağını öngörüyor ve gelecekte fosil yakıtlara yönelik talebin artmaya devam edeceğini belirtiyor. OPEC, 2024 Dünya Petrol Görünümü raporunda, küresel petrol talebinin hem orta hem de uzun vadede büyümeye devam edeceğini ve bu talebin Hindistan, Afrika ve Orta Doğu gibi bölgelerdeki artışlarla yönlendirileceğini öngörüyor. Elektrikli araçlara ve temiz enerjiye geçişin daha yavaş gerçekleşeceğini öne süren OPEC, bu durumun petrol talebini daha uzun bir süre canlı tutacağını belirtti.

OPEC gözünden petrol talebi ve elektrifikasyonun geleceği

OPEC, 2050 yılına kadar küresel petrol talebinin 120.1 milyon varil/gün seviyesine ulaşacağını tahmin ediyor. Bu rakam, BP ve Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) gibi kurumların tahminlerinden çok daha yüksek. BP, petrol talebinin 2025 yılında zirve yapacağını ve 2050’de 75 milyon varil/gün seviyesine düşeceğini öngörürken, OPEC’in bu tahmini, talebin artmaya devam edeceğini ve petrolün 2050’ye kadar ana enerji kaynağı olarak kalacağını gösteriyor.

petrol ve gaz endustrisi kritik karar esiginde OPEC: 2050’ye kadar petrol talebinde zirve beklenmiyor Fosil Yakıt

Raporda, elektrikli araçların pazar payının büyüyeceği belirtilse de, 2050 yılında küresel araç filosunun %70’inden fazlasının içten yanmalı motorlarla çalışmaya devam edeceği vurgulanıyor. Elektrikli araçlar için altyapı, batarya üretim kapasitesi ve kritik minerallere erişim gibi zorluklar, OPEC’in petrol talebindeki büyümenin devam edeceği yönündeki görüşünü destekliyor.

OPEC, dünya çapında petrol sektörüne 2050 yılına kadar 17.4 trilyon dolar yatırım yapılması gerektiğini vurguluyor. Bu yatırımın, mevcut petrol talebini karşılayacak kapasitenin sürdürülmesi ve artırılması için kritik olduğunun altı çiziliyor. OPEC Genel Sekreteri Haitham Al Ghais, uzun vadeli yatırım dostu bir iklim oluşturulması gerektiğini belirterek, tüm politika yapıcılar ve paydaşların birlikte çalışması gerektiğini ifade etti.

OPEC’in raporu, 2029 yılına kadar olan orta vadeli tahminlerinde de güçlü bir ekonomik zemin öngörüyor. 2029 yılında küresel petrol talebinin 112.3 milyon varil/gün seviyesine ulaşacağı tahmin ediliyor. Bu rakam, IEA’nın aynı yıl için öngördüğü 105.6 milyon varil/gün seviyesinin çok üzerinde.

Sonuç olarak, OPEC’in küresel enerji talebine ilişkin bu raporu, fosil yakıtların hâlâ uzun bir süre dünya ekonomilerinde merkezi bir rol oynayacağını ve enerji geçişinin beklenenden daha uzun süreceğini ortaya koyuyor.

The post OPEC: 2050’ye kadar petrol talebinde zirve beklenmiyor appeared first on FutureFlow.Life.

#
Anasayfa      Fosil Yakıt      OPEC: 2050’ye kadar petrol talebinde zirve beklenmiyor

OPEC: 2050’ye kadar petrol talebinde zirve beklenmiyor
OPEC, küresel petrol talebinde zirveye ulaşılmayacağını öngörüyor ve gelecekte fosil yakıtlara yönelik talebin artmaya devam edeceğini belirtiyor. OPEC, 2024 Dünya Petrol Gör…
Okumaya devam etmek için QR kodunu tarayın
2024-09-25
Enable Notifications OK No thanks