BOLTA
Enerji Haberleri

Avrupa’da ısı pompaları doğal gaz ve karbon emisyonlarını azaltmada önemli rol oynuyor

Avrupa genelinde halihazırda kurulu olan 24 milyon ısı pompası, her yıl yaklaşık 5,5 milyar metreküp doğal gazın kullanımını önleyerek, Avrupa Birliği’nin (AB) toplam yıllık gaz tüketiminin yüzde 1,6’sına denk gelen bir tasarruf sağlıyor. Avrupa Isı Pompası Birliği’nden (EHPA) gelen verilere göre, bu ısı pompaları ayrıca her yıl 45 milyon ton karbon emisyonunu önlüyor. Bu rakam, binalardan kaynaklanan toplam AB emisyonlarının yüzde 4,9’unu oluşturuyor ve Macaristan’ın yıllık karbon emisyonlarıyla eşdeğer.

Her ne kadar 2024’ün ilk yarısında Avrupa’daki ısı pompası satışları yüzde 47 oranında azalmış olsa da, AB’nin 2030 yılına kadar hedeflediği 60 milyon kurulu ısı pompasına ulaşılması durumunda, yılda 112 milyon ton karbon emisyonu ve 13,7 milyar metreküp doğal gaz tasarrufu sağlanabileceği öngörülüyor.

EHPA Genel Müdürü Paul Kenny, 2024 Isı Pompası Forumu’nun açılış konuşmasında, fosil yakıtların gelecekte ne ekonomik ne de jeopolitik ve iklimsel açıdan sürdürülebilir olmadığını vurgularken, Avrupa’nın uzun vadeli rekabet gücünü korumak ve ısıtma-soğutma sektöründe kömür, petrol ve gaz kullanımını sona erdirmek için, yavaşlayan ısı pompası pazarının acilen canlandırılması gerektiğini belirtti.

Kenny ayrıca, yeni AB Komisyonu’nun beklenen AB Isı Pompası Eylem Planı’nı bir an önce açıklaması ve bu planın hem üretimi hem de eğitimleri desteklemesi gerektiğini söyledi. Bunun yanı sıra, esnek elektrik tarifeleri sunularak, ısı pompası kullanan hane ve işletmelerin daha düşük maliyetli dönemlerde elektrik kullanımı teşvik edilerek hem tüketicilerin hem de enerji şebekesinin fayda sağlaması gerektiğini ifade etti.

#
Anasayfa      E-Bülten      Avrupa’da ısı pompaları doğal gaz ve karbon emisyonlarını azaltmada önemli rol oynuyor

Avrupa’da ısı pompaları doğal gaz ve karbon emisyonlarını azaltmada önemli rol oynuyor
Avrupa genelinde halihazırda kurulu olan 24 milyon ısı pompası, her yıl yaklaşık 5,5 milyar metreküp doğal gazın kullanımını önleyerek, Avrupa Birliği’nin (AB) toplam yıllık …
Okumaya devam etmek için QR kodunu tarayın
2024-09-27
Enable Notifications OK No thanks