BOLTA
Enerji Haberleri

2028’e kadar 1 milyon ton “Neredeyse Sıfır Emisyonlu” çelik hedefi

Canary Media’nın aktarımına göre, Sürdürülebilir Çelik Alıcıları Platformu üyeleri, New York İklim Haftası kapsamında 2028 yılına kadar Kuzey Amerika’ya yıllık 1 milyon metrik ton “neredeyse sıfır emisyonlu” çelik teslim edilmesi amacıyla rekabetçi bir teklif verme süreci başlattı. Platform, çelik üreticilerinden bu emisyon hedeflerine uygun teklifler almayı hedeflerken, alıcılar ve üreticiler arasında nihai alım anlaşmasıyla fiyat primi ve diğer şartlar müzakere edilecek. Bu süreç, sürdürülebilir çelik üretimini teşvik etmek için kritik bir adım olarak değerlendiriliyor.

RMI İklim Uyumlu Endüstriler Programı Direktörü Chathu Gamage, bu girişimin çelik üreticilerine yönelik kurumsal talebin etkili bir şekilde yönlendirilmesini amaçladığını belirtti. RMI’nin temiz enerji düşünce kuruluşu olarak kurduğu platform, yaklaşık bir yıl önce faaliyetlerine başlamış ve bu süre zarfında teklif talebini nihai hale getirmek için çalışmalarda bulunmuştu.

Dünya genelinde her yıl yaklaşık 2 milyar ton çelik üretiliyor ve bu üretim, insan kaynaklı karbon emisyonlarının yüzde 9’una kadar katkıda bulunuyor. Ayrıca, çelik üretim sürecinde birçok sağlığa zararlı kirletici madde de açığa çıkıyor. Geleneksel yüksek fırınlar, demir cevherini saflaştırılmış kömür (kok kömürü) ve kireç taşı kullanarak, yoğun ısı altında eritilmiş demir elde etmek için kullanılıyor. Bu süreç, ton başına yaklaşık 2 ton karbon salımına yol açıyor.

Sürdürülebilir Çelik Alıcıları Platformu ise çelik üreticilerinden, ton başına yalnızca 0,4 metrik ton veya daha az karbon emisyonu ile üretim yapmalarını talep ediyor. Bu düşük emisyon hedefi, Uluslararası Enerji Ajansı ve çelik üretimini denetleyen Sorumlu Çelik adlı kâr amacı gütmeyen bir kuruluş tarafından belirlenen “neredeyse sıfır emisyon” standardına dayanıyor.

Bu adım, çelik sektöründe temiz enerji yatırımlarının artmasına ve çelik üretiminde karbon emisyonlarının ciddi oranda düşürülmesine yönelik önemli bir hamle olarak görülüyor.

#
Anasayfa      çelik      2028’e kadar 1 milyon ton “Neredeyse Sıfır Emisyonlu” çelik hedefi

2028’e kadar 1 milyon ton “Neredeyse Sıfır Emisyonlu” çelik hedefi
Canary Media’nın aktarımına göre, Sürdürülebilir Çelik Alıcıları Platformu üyeleri, New York İklim Haftası kapsamında 2028 yılına kadar Kuzey Amerika’ya yıllık 1 milyon metri…
Okumaya devam etmek için QR kodunu tarayın
2024-09-27
Enable Notifications OK No thanks